Tko je uzeo 300.000 € mita za namještanje utakmica?

Tko je uzeo 300.000 € mita za namještanje utakmica?

U sklopu akcije policije i USKOK-a kodnog imena Offside, u kojoj se istražuje namještanje utakmica Prve hrvatske nogometne lige, tijekom dana su ispitane 22 osobe, a među njima je i dvoje slovenskih državljana.

Policija je priopćila kako se akcija provodi od kraja 2009., nakon što su ih kolege iz njemačke obavijestile o mogućem namještanju utakmica i klađenju na njih.
Glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec je, pak, kazao je da istraga vodi i prema nekim utakmicama namještenim u inozemstvu. Sve osobe koje su bile obuhvaćene istragom u utorak nisu uhićene a MUP će tek odlučiti hoće li z njima raspisati tjeralice.

Večernji list piše kako su glavni organizatori grupe kojoj je cilj bio namještanje utakmica sumnjiče se Dinko L., Admir S. i Vinko Š. Prema prijavi, oni su u taj "posao" uvukli nogometaše pojedinih klubova, a među nogometašima s kojima je policija u ponedjeljak razgovarala, neslužbeno se doznaje, jesu i Miljenko Mumlek (Varteks), Jasmin Agić (Sesvete) Jakov Surać (Zadar), Danijel Mađarić (Međimurje), Andrija Balajić (Varteks), Mario Darmopil (Međimurje), Neven Vuljanko (Međimurje), Mario Čižmek (Sesvete) te Tomislav Zubak (direktor Sesveta).

Većina onih čija su se imena u nekim medijima spominjala u kontekstu uhićenja demantirala je da je za njih zainteresirana policija.

"Šokiran sam. Ovo mi je prvi glas. Uistinu ne znam o čemu je riječ", kazao je vratar Međimurja Danijel Mađarić, a sličan odgovor dao je i Miljenko Mumlek, kapetan Varteksa, dodajući kako ga nitko nije kontaktirao.

Većini onih koje je u ponedjeljak posjetila policija pretraženi su stanovi, kuće i automobili. Još je nepoznanica tko je među privedenima službeno uhićen, a tko je tek doveden na obavijesni razgovor u sklopu kriminalističkog istraživanja. Istraga se posebno dotakla klubova Varteks, Međimurje, Sesvete i Zadar, no još nije poznato o koliko je točno utakmica riječ. Svote koje se s njima povezuju kreću se od 150 do 300.000 eura, no konačna šteta još nije utvrđena.

Nogometaši koji su u tome sudjelovali za namještanje su primali, kako se sumnja, i po nekoliko desetaka tisuća eura. Čelnici prozvanih klubova tvrde da ništa nisu znali, no informacije su imali u Hrvatskom nogometnom savezu.

"Prije 15-ak dana rečeno nam je da postoje indicije koje daju novo svjetlo na kladioničarsku aferu. Nismo imali nikakvih dodatnih informacija, nismo znali datum početka konkretne akcije. Takve stvari MUP radi samostalno i ne mora nas obavještavati", izjavio je za Večernji list glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić, koji se s ostatkom “nogometne vlade” nalazi u Johannesburgu.