FSS UEFA uputila pismo - dvije utakmice su namještene

Fudbalski savez Srbije
FSS

Europska kuća nogometa (UEFA) uputila je dopis Fudbalskom savezu Srbije (FSS) u vezi sumnji u namještanje. U pitanju su dvije utakmice, za sada neimenovane, zbog uplata u kladionicama u Europi i Aziji, prenosi Sport klub.

Pažnju UEFA skrenule su enormne novčane svote uplaćene u kladionicama na dvije sumnjive utakmice odigrane prošlog mjeseca. Jedan meč je, kako piše Sport klub, definiran kao alarmantan zbog velikog broja uplata na Dalekom istoku u 'uživo klađenju', čak i konačnog rezultata.

Analitičari iz UEFA-e, zaduženi za praćenje nelegalnih radnji, čak su evidentirali nekoliko igrača pod sumnjom, toliko da se za iste stvari terete i u ranijim klubovima, piše B92.

Ovaj predmet je u rukama Svetislava Bate Đurovića, početkom godine imenovanog časnika za integritet Fudbalskog saveza Srbije, koji je bio nekadašnji policajac i načelnik SBPOK-a, i radi zajedno sa članovima Disciplinske komisije FSS.

Fudbalski savez Srbije potvrdio je da postoji sumnja u dva namještena meča u Srbiji. Iz FSS-a su se oglasili porukom medijima.

"Točno je da smo dobili određene podatke od UEFA u vezi sa mogućim neregularnostima, koji ukazuju na to da je došlo do narušavanja integriteta u pojedinim utakmicama. Proces pred nadležnim organima Fudbalskog saveza Srbije je u tijeku. Trenutno ne možemo otkrivati više detalja. Javnost će ubrzo biti o svemu obaviještena", priopćio je glasnogovornik FSS Milan Vuković.

Ipak, kako piše B92, sumnje u regularnost nogometnog natjecanja u Srbiji nisu novost. Prije dvije godine Fudbalski savez Srbije u dva navrata je kažnjavao klubove, baš poslije dopisa UEFA, kao što je slučaj sada.

U travnju 2019. godine FSS je sankcionirao 'Proleter' sa dva i pol milijuna dinara (oko 21 000 eura) zbog sumnjivog meča sa niškim 'Radničkim' (2:4) i 'Dinamo' Vranje sa milijun i pol dinara (oko 13 000 eura) zbog 'nedovoljnog zalaganja pojedinaca' u visokim porazima od 'Partizana' (6:0) i 'Radničkog' (4:0).

Također, dva milijuna dinara (oko 17 000 eura) morao je platiti beogradski 'Sinđelić' poslije utakmica sa 'Zlatiborom' i 'Dinamom'. Zanimljivo je da su tada samo opomene dobili 'Inđija' i 'Budućnost' iz Dobanovaca. Samo šest mjeseci kasnije mjere su bile drastičnije.

'Smederevo' i 'Kabel' su sankcionirani oduzimanjem bodova, po 10 pojedinačno, ali i da plate ukupno pet milijuna dinara (oko 42 000 eura)zajedno ('Smederevo' dva milijuna - oko 17 000 eura). Tim epilogom 'Smederevci' su ispali iz Prve lige Srbije, dok bi 'Kabel' ušao u Superligu da mu nisu skinuti bodovi.