Tamna strana nogometa SLUČAJ “NOVO PANIĆ”

Poznato je da se Panića sumnjiči za primanje mita u utakmici U-21 reprezentacija Švicarske i Gruzije (1:0), zbog čega se i taj susret našao predmetom istrage bohumskog tužiteljstva. Izvješće koje su njemački istražitelji poslali nadležnim institucijama BiH sadrži nekoliko transkripata telefonskih razgovora vođa kladioničarske mafije Marija Cvrtka i Ante Šapine, iz kojih se očitava da je Panić doista uzeo ponuđeni novac, no sudac, koji je donedavno slovio za jednog od najboljih u BiH, to je ranije demantirao u nekoliko navrata priznajući jedino da je pogriješio jer nije obavijestio nadležne u UEFA-i da je imao nemoralnu ponudu. Prema Panićevim riječima, to 'prikrivanje' koštalo ga je suspenzije.
Ulog procijenjen na 240.000 eura

Na popisu osumnjičenih za susret Švicarske i Gruzije, koji je odigran 18. studenoga 2009. u Luganu, nalazi se 13 osoba, a na osnovi telefonskih razgovora istražitelji su zaključili da je po raznim azijskim kladionicama uloženo najmanje 240.000 eura, plus 'premije' za Novu Panića u iznosu od 60.000 eura.
- Od 11. rujna 2009. Marijo Cvrtak imao je kontakte sa sucem Novom Panićem iz BiH. Panić je podmićivanjem dužnosnika UEFA-e delegiran za suđenje kvalifikacijske utakmice za odlazak na Europsko prvenstvo između Švicarske i Gruzije. Dobivanjem iznosa od 60.000 eura Novo Panić je trebao učiniti da na utakmici budu postignuta najmanje tri gola, piše u izvješću njemačkog tužiteljstva poslanom Tužiteljstvu BiH.
Vjerojatno je ovo isto izvješće završio i u disciplinskim tijelima UEFA-e, koja su automatski reagirala izricanjem doživotne suspenzije.
Iz daljnjeg izvješća vidljivo je da je dobit koju je kladioničarska mafija na ovom susretu trebala ostvariti ogromna, procjenjuje se oko pola milijuna eura, pa je stoga i sucima bilo namijenjeno puno novca.
- Cvrtak i Šapina kladili su se s 220.000 eura na dogovoreni ishod kako bi ostvarili ogromnu dobit. Cvrtak i Šapina su računali s premijom oko 450.000 do 500.000 eura, piše u izvješću.
Osim njih dvojice novac je na ovaj susret uložio i turski državljanin Tuna Akbulut, istražitelji procjenjuju da je riječ o 20.000 eura.

Izgubljeni novac

No, kako je utakmica završila rezultatom 1:0 za Švicarsku manipulatorski plan je propao i spomenuti kladioničari su izgubili novac. U presretenim telefonskim razgovorima nakon utakmice istražitelji su zabilježili prepirku između Cvrtka i Šapine, koji su 'razglabali' o tome tko je kriv za propali posao. Dok je Cvrtaak tvrdio da sudac nije kriv, Šapina je imao oprečno mišljenje okrivljujući upravo suce da se nisu držali dogovorenog plana.
- On nije imao apsolutno nikakvih šansi, jer bi mu j... sve na svijetu, Crtkove su riječi koje su istražitelji naveli u svome izvješću.
- Mene to ne zanima. Upravo zbog toga je i dobio toliko novca. Znam samo da smo u minusu 451 kilu (451.000 eura), a oni su u plusu 60 kila (60.000 eura). Gdje je tu smisao?, odgovorio mu je Šapina u razgovoru koji su dokumentirali istražitelji.
U daljnjem izvješću njemački istražitelji predlažu svojim kolegama u BiH identificiranje i saslušanje sumnjivih osoba s područja BiH, čije bi izjave mogle biti relevantne u daljnjem raskrinkavanju mreže kladioničarske mafije, čija je međunarodna glavnina već uhićena u Njemačkoj. Iz Tužiteljstva BiH nedavno su reagirali kako je izvješće njemačkih istražitelja teško dokazivo te da obiluje masom nejasnoća, tako da je upitno što će naše nadležne institucije učiniti po pitanju raskrinkavanja kladioničarske mafije.

Popis osumnjičenih

1. Marijo Cvrtak, kladioničar
2. Ante Šapina, kladioničar
3. Ivan Pavić, kladioničar
4. Tuna Akbulut, kladioničar
5. Novo Panić, sudac
6. Oba pomoćna suca
7. Miladin Subotić-Hoffmann, posrednik
8. Nyazi Buz, kladioničar
9. Jozef Marko, posrednik (Slovačka)
10. Lubos Michel, posrednik (Češka)
11. Danilo Vrjiczak, posrednik (Češka)


Cvrtak tvrdi da je 'kupio' Panića i za utakmicu Lihtenštajn - Finska

Na suđenju kladioničarskoj mafiji u Bochumu prije nekoliko dana mogla su čuti još jedna informacija o Novi Paniću. Naime, Marijo Cvrtak je svjedočeći priznao da je s Panićem manipulirao još jednu utakmicu. Riječ je o susretu Lihtenštajn - Finska u kvalifikacijama za SP 2010. u Južnoafričkoj Republici. Mafija je, tvrdi svjedok, "kupila" bh. suca navedenog meča.
- Mi smo s Novom Panićem manipulirali taj meč, izjavio je Cvrtak. Tridesetpetogodišnji Cvrtak je, po vlastitim navodima, zajedno s njemačkim Hrvatom Antom Šapinom "podmazao" Panića.
Utakmica Lihtenštajn - Finska (odigrana 9. rujna 2009. u Vaduzu) okončana je rezultatom 1:1. Panić je dosudio jedan penal za Fince, a domaćem Büchelu je pokazao crveni karton. Marijo Cvrtak pred sudom nije rekao je li utakmica završila (za mafijaše) željenim rezultatom. Govori li Cvrtak istinu? Teško je pogoditi, kada je u pitanju takva sorta ljudi koja se bavi prijevarama.

Pogled u arhivu
Panić za Dnevni list 9. lipnja 2010.
Odbio sam nemoralnu ponudu, ali nisam prijavio slučaj

Zvala me neka osoba na telefon i nudila da namjestim utakmicu mladih reprezentacija Švicarske i Gruzije. Nikada prije nisam čuo za tog čovjeka, poziv me iznenadio, a ponudu sam odbio, opisao je za Dnevni list nogometni sudac Novo Panić trenutak koji ga je kasnije koštao sudačke karijere.
Naime, UEFA je Panića doživotno suspendirala zbog sumnji u namještanje spomenute utakmice odigrane 18. studenoga prošle godine, a svoju je odluku potvrdila i prošli mjesec na Panićevom žalbenom postupku. Tako je 41-godišnji Dobojlija, koji je slovio za jednog od boljih sudaca u BiH, svoju karijeru morao naprasno prekinuti.
- Ta osoba nudila mi je da utakmicu namjestimo na tri gola, ali ponavljam, to sam odbio, što se vidi i iz rezultata kojima je susret završen (1:0). Ironija je da sam od UEFA-inog delegata dobio visoku ocjenu 8,3, što je za Europu odlična ocjena, kaže Panić.
Međutim, UEFA je spornim smatrala to što Panić nije prijavio da mu je nuđen mito.
- Da. Na saslušanju su mi objasnili da znaju da sam nevin, da sam odbio ponudu, ali da nisam prijavio slučaj nadležnim tijelima UEFA-e i da stoga ne mogu skinuti suspenziju. Poštujem njihovu odluku, pojašnjava Panić.
Iako nije govorio o imenu osobe koja ga je kontaktirala, njemački mediji ranije su objavili da je riječ o hrvatskom državljaninu Mariju Cvrtku koji je dan nakon ponude našem sucu uhićen. Spominjao se iznos od 50.000 eura, što nitko nije potvrdio.
Panić je posebno razočaran ponašanjem odgovornih u Nogometnom savezu BiH i sudačkoj organizaciji koja, kako kaže, nijednom nije reagirala na njegov slučaj.
- Svejedno je bi li oni reagirali pozitivno ili negativno. To više nije bitno. Ali, da ama baš ništa ne kažu, da mi se barem jave, to je stvarno smiješno. Pisao sam NS-u BiH, tražio pomoć uoči saslušanja u UEFA-i, a oni se nisu udostojali napisati odgovor.

Piše: D. Lukić/dnevni list