FOTO/VIDEO  SPORTSKI VREMENOPLOV Na današnji dan prije 20 godina Čitluk je gorio

HNK Brotnjo Čitluk
HNK Brotnjo

Na današnji dan 2000. godine, prije točno 20 godina ispisana je povijest NK Brotnja iz Čitluka kada je nakon doigravanja po skupinama odigrana druga finalna utakmica, najveća u povijesti kluba i osvojena titula prvog prvaka BiH.

Na prepunom stadionu Bare pred oko 8000 gledatelja u uzvratnoj finalnoj utakmici NK Brotnjo - FK Budućnost Banovići su odigrali 0:0 što je bio dovoljan rezultat za Brotnjo s obzirom na to da je prva finalna utakmica u Banovićima završila rezultatom 1:1. Strijelac u Banovićima za Brotnjo bio je Velimir Brašnić.

Sadržaj se učitava...

Šampionsku generaciju činili su: Trener Ivo Ištuk, Davor Juričić (kapetan), Nenad Džidić, Nikola Juričić, Zlatko Raguž, Darko Cvijanović, Miroslav Lauš, Danijel Bajkuša, Ivo Marinčić, Miro Klaić, Mario Čižmek, Dalibor Šilić, a u toj utakmici, ali i tijekom sezone treneru Ištuk također su na raspolaganju bili: Denis Miloš, Vladimir Markotić, Velimir Brašnić, Mijo Katić, Dario Dabac, Ivan Šimunović, Robert Miloš, Zoran Prusina, Draženko Krmek, Dario Gagro, Pero Ostojić, Andrija Sušac i Damir Pavlović.

Sportski stručni tajnik Brotnja u to vrijeme bio je Milorad Prusina.

"Ponosan sam što sam bio sudionik stvaranja modernog i europskog Brotnja, a posebno ako se zna da smo taj projekt započeli bez ranijeg iskustva i tradicije. Međutim, to se moglo ostvariti samo vizijom i organizacijom predsjednika kluba Ivana Medića i uz značjnu potoru operativca pokojnog Ivana Bencuna direktora kluba. Svojim dolaskom u klub predjednik je okupio kvalitetne i stručne ljude, koji su činili klub koji je izgradio moderan stadion i ostvario sportski rezultat izlazeći tri godine na europsku scenu. Ova titula zlatnim slovima će biti upisana u sportsku povijest Brotnja. Posebno ističem da je klub imao prepoznatljive manire "gospodskog kluba" na čemu je posebno od prvog dana težio naš predsjednik. Povodom jubileja upućujemo čestitke tadašnjem predsjedniku kluba Ivanu Mediću, članovima uprave i djelatnicima kluba, treneru Ivi Ištuku i članovima stručnog stožera, posebno svim nogometašima na čelu s kapetanom Davorom Juričićem-Šojkom, te vjernim navijačima kluba "Grdanima", rekao je za hercegovina.info Milorad Prusina koji danas obnaša dužnost tajnika Sportskog saveza Brotnja.

Osvojena titula prvaka BiH omogućila je Brotnju izlazak u Europu  kroz prvo pretkolo Lige prvaka i dvije utakmica protiv Žalgirisa iz Litve. U gostima je Brotnjo poražen 4:0, a uzvratu je na Barama već u prvom poluvremenu imao 3:0. No, ipak Čitlučani nisu uspjeli sustići prednost Žalgirisa, i susret s Glasgow Rangersima ostao je nedosanjani san.

U veljači ove godine Brotnjo je proslavio jubilej 20 godina osvajanja od povijesne titule svečanom "Bijelo-crvenom" noći.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.