Slovenija u drami izborila Euro, slavlje i za Italiju

Slovenija i Italija izborile plasman na Europsko prvenstvo
Igor Kupljenik/Profimedia

Derbi kvalifikacijske večeri na početku novog tjedna odigran je u Leverkusenu, gdje je Ukrajina na neutralnom terenu BayArene u susretu odluke ugostila Italiju. U povoljnijoj poziciji bili su aktualni europski prvaci kojima je zbog boljeg međusobnog omjera i remi bio dovoljan za plasman na Europsko prvenstvo u Njemačkoj sljedeće godine, što su na kraju i ostvarili.

Mreže se nisu tresle, ostalo je 0:0 u utakmici u kojoj je momčad Luciana Spallettija imala veći posjed, no prilika je bilo na obje strane. Ukrajinci su u sudačkoj nadoknadi tražili kazneni udarac nakon duela Mihajla Mudryka i Bryana Cristantea, ali španjolski sudac Manzano nije vidio materijala za bijelu točku, a nije ni VAR.

Sigurno je ovakvim raspletom zadovoljan i predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin, koji je prije neki dan izjavio da bi bila ‘katastrofa‘ ako Italija ne prođe na Euro... Ukrajincima ostaje nada jer će zbog rezultata ostvarenih u Ligi nacija sudjelovati u play-offu na proljeće.

Utakmicu bez rezultatskog imperativa odigrale su u Skoplju reprezentacije Sjeverne Makedonije i Engleske. Enis Bardhi doveo je Makedonce u vodstvo u 41. minuti. Nakon što mu je Jordan Pickford obranio kazneni udarac, veznjak Trabzonspora pospremio je odbijanac i izazvao oduševljenje na Areni ‘Toše Proeski‘.

Englezima je u 47. minuti VAR zbog zaleđa poništio gol Jacka Grealisha, a u 58. je izjednačio Harry Kane samo minutu nakon što je zamijenio Ollieja Watkinsa. Ostalo je miroljubivih 1:1, a na domaćoj je klupi ostao Dinamov Arijan Ademi. Veznjak Varaždina Agon Elezi ušao je u 90. minuti umjesto Janija Atanasova.

Slovenija je u Ljubljani dočekala Kazahstan kojem je u borbi za njemačku vizu u obzir dolazila samo pobjeda, dok je domaćinu odgovarao i remi. Povela je momčad Matjaža Keka pogotkom Benjamina Šeška iz kaznenog udarca u 41. minuti, no gosti su se vratili početkom nastavka, u 48. minuti strijelac je bio Ramazan Orazov.

Stožice su eksplodirale u 86. minuti, Benjamin Verbič otklonio je sve dvojbe i na asistenciju bivšeg igrača Dinama Petra Stojanovića osigurao Slovencima novo veliko natjecanje, i to s prvog mjesta u skupini dok je Kazahstance usmjerio u dodatne kvalifikacije.

Danska je ranije osigurala europsku smotru te je upisala bezbolan poraz u gostima kod Sjeverne Irske. Navijače u Belfastu razveselio je Isaac Price koji je zabio za vodstvo u 60. minuti, a konačnih 2:0 postavio je Dion Charles u 81. minuti.

Finska je u posljednjoj utakmici skupine na gostovanju nadvisila San Marino 1:2. Oba pogotka za goste je postigao Pyry Soiri, u 50. i 58. minuti. San Marino je u 7. minuti nadoknade iz kaznenog udarca stigao do počasnog gola preko Filippa Berardija. Finci nisu među izravnim putnicima u Njemačku, ostaje im mogućnost prolaza kroz play-off.

U skupini E ranije je prolaz na Euro osigurala Albanija, a u ponedjeljak joj se priključila i Češka koja je na u utakmici odluke na domaćem terenu u Olomoucu svladala Moldaviju, te se tako plasirala na sva europska prvenstva od samostalnosti.

Domaće je u vodstvo doveo David Doudera već u 14. minuti, a u 55. je drugi žuti zaradio moldavski branič Vladyslav Baboglo. Češki navijači mogli su otvoriti šampanjac u 72. minuti kad je Tomas Chory, Dinamov ‘krvnik‘ iz Viktorije Plzen, pogodio za 2:0.

Tomaš Souček zaključio je češku dominaciju trećim golom u posljednjoj minuti susreta. Veznjak Slavena Belupa Mihail Caimacov započeo je susret za Moldaviju te je zamijenjen u 59. minuti.