SKORO PA ĆE BITI BOXING DAY Nema više duge zimske pauze u Premijer ligi

NK Široki Brijeg i FK Sarajevo 2023
Sport1

NS BiH već je sastavio kalendar natjecanja za sezonu 2023/24 Premijer lige koja donosi novitet koji će, vjeruje se, opravdati svi ljubitelji nogometa u BiH.

Dugi zimska pauza postaje stvar prošlosti. Lopta se u BiH obično nije kotrljala tri mjeseca na odmoru između dvije polusezone, što više neće biti slučaj.

Kako SportSport.ba saznaje pauza između jesenjeg i proljetnog dijela natjecateljske godine 2023/24 bit će dva mjeseca.

Potvrđeno je da će jesenji dio sezone sezone završiti 16. prosinca 2023. godine, a te da će proljetni dio startati 12. veljače.

Kada bude okončan projekat postavljanja hibridnih terena na premijerligaškim stadionima cilj će biti da zimska pauza bude skraćena na 40 dana.

Plan da se skrati zimska pauza koja je nezvanično bila najduža u Evropi postoji već mjesecima i inicirao ga je prvi čovjek Saveza Vico Zeljković, a konačno je i zvanično potvrđen.

Oglasi

Inače, nova sezona Premijer lige će početi 30. jula, odnosno dvije sedmice kasnije nego što je to bio slučaj do sada pa je to vjerovatni razlog zašto će se igrati do sredine decembra.

Potvrđeno pisanje SportSport.ba: Od naredne sezone kraća zimska pauza u Premijer ligi BiH
Vico Zeljković potvrdio
Potvrđeno pisanje SportSport.ba: Od naredne sezone kraća zimska pauza u Premijer ligi BiH
5
04.01.23. 15:03
I proljetni dio sezone bi se trebao igrati po "ubrzanom" tempu jer će se 2024. godine igrati Evropsko prvenstvo pa će se sezona završiti ranije.

Treba dodati da je osim skraćenja zimske pauze donesena i važna odluka po pitanju "zaštićenog godišta". 

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:
VIJESTI
TABELA
RASPORED
Tako će od sezone 2023/24 klubovi u prvih 11 morati imati minimalno jednog U-21 igrača i on će morati biti konstantno u igri, dok u zapisniku moraju biti minimalno tri mlada igrača. 

Novitet je i promjena u omladinskim ligama pa će tako u mečevima juniora, kadeta i pionira ekipama biti dozvoljeno da izvrše po sedam izmjena.