SJAJNA PRIČA IZ LJUBUŠKOG Pušić i Nižić bili su pred prekidom karijere, a sada su potpisali za klub iz Grčke

NK Ljubuški

NK Ljubuški objavio je prije nekoliko dana odlazak dvojice svojih igrača Luke Nižića i Jure Pušića. Oni su naime, napravili veliki nogometni iskorak, tako što su s Babovca otišli u drugu grčku ligu i tamošnji AO Trikala.

Jako zanimljiv put imaju ova dva nogometaša, čije je karijere 'oživio' upravo klub s Babovca. 

Luka Nižić, rođen 5.7.2000. Do svoje četrnaeste godine igrao je za Slogu iz Ljubuškog nakon čega je prešao u Neretvanac, pa zatim sa šesnaest godina u GNK Dinamo. S petnaest godina bio je jedno vrijeme i u splitskom Hajduku. Do šesnaeste godine igrao je na poziciji krila ili špica. U Dinamu ga prvo 'sele' na ofenzivnog, pa zatim na zadnjeg veznog, da bi Krškom u Sloveniju bio posuđen kao stoper. S dvadeset godina želio je prekinuti karijeru i vratiti se raditi u Ljubuški. Na vlastitu inicijativu raskinuo je ugovor s Dinamom. Čelnici Ljubuškog uspjeli su ga ipak motivirati da zaigra za klub. Krenuo je trenirati te se s vremenom pronašao u klubu. Započeo je raditi individualno i sve je rezultiralo time da je u 21 utakmici je postigao 20 golova i imao sedam asistencija. Luka je potpisao dvogodišnji ugovor s Grčkim klubom.

NK Ljubuški

Važnu ulogu u odlasku Nižića i Pušića u Grčku odigrao je Ivan Kraljević član uprave NK Ljubuški.

"Sezona u Ljubuškom je bila jako dobra. Cilj je bio prvo mjesto i ostvarili smo ga. Svi u klubu željeli su pokazati da se u samo godinu dana može napraviti veliki posao. Nova struktura kluba je bila stara samo dvije godine, a rezultati su napravljeni tako da bi svatko mogao biti zavidan na to. Ljubuški je dobra sredina za mladog igrača, gdje se iz juniorskog razvijate u seniorskog igrača. To je stepenica za dalje", kaže Luka Nižić za Hercegovina.info.

Oduševljen je Grčkom. 

"Velika je stvar iz treće lige BiH otići u drugu Grčku. Ako već moram uspoređivati rekao bi da je ova liga neka sredina 1. HNL. Igrao sam dosta s hrvatskim klubovima i to je ta neka razina. Što se tiče igračkog kadra u klubu nema nitko 'naš'. Mi smo jedini s Balkana. Dočekani smo kao da smo igrali za najjače klubove iz naše regije. Klub je prošle godine završio na osmom mjestu. Ove godine su se pojačali i narasle su ambicije. Vidjet ćemo do kuda će nas to sve dovesti. Ekipa je kažu duplo bolja od prošle godine", rekao nam je Nižić.

NK Ljubuški

Jure Pušić, rođen je 6.2.1999. Do juniora je igrao u Širokom Brijegu, prošao i jedne pripreme sa seniorima. Nakon toga odlazi u Neretvanac na jednu, a zatim u BSK Zmaj Blato na drugu polusezonu, nakon čega prekida karijeru zbog privatnih razloga. U veljači 2020. godine stiže u Ljubuški gdje trenira s ekipom, ali prvenstvo ne igra radi korone. U novoj sezoni je i on proigrao. Upisao je devet asistencija i svojom hitrinom iznudio tri jedanaesterca u 12 utakmica. Nakon toga imao je operaciju bruha u siječnju 2021. te je poslije oporavka uspio odigrati posljednjih pet utakmica sezone. 

"Napokon sam došao do jedne više razine. Sada samo trebam raditi i pokušati otići na još višu stepenicu u karijeri", kaže nam Pušić.

Dojmovi mu se još nisu slegli.

"Početkom kolovoza, smo stigli u Grčku i odmah otišli na pripreme. Prvenstvo nam kreće početkom listopada. Dočekani smo zaista odlično. Klub je maksimalno organiziran. Na treningu imamo pet trenera, pet ekonoma i sve je zaista na vrhunskoj razini. Stadion je također impresivan s 15 tisuća mjesta, mogu reći kako se dojmovi još nisu slegli", ističe.

NK Ljubuški

U Pušićevom 'oživljavanju' karijere veliku ulogu je odigrao direktor kluba Branko Zadro.

"Prelazak iz juniorskog u seniorski nogomet je najteža stepenica u razvoju svakog nogometaša. Mi u Ljubuškom smo najviše pažnje okrenuli prema tome, da se igračima olakša taj prelazak. Slijedom toga klub je mene instalirao na funkciju team managera da budem igračima na raspolaganju za sve njihove probleme bez obzira kakvi oni bili. Tako je bilo i s Jurom Pušićem koji je imao svojih problema. On je po dolasku u Ljubuški pokazao kako ima svoje određene kvalitete i vještine, ali karakter je ostao malo ispod razine njegovog nogometnog umijeća. Tu smo zajedno s trenerom pomogli u svakom pogledu da se oni, ali i drugi, mogu posvetiti onome najbitnijem na terenu, a to su treninzi, nogomet i u utakmice", kaže nam Zadro.

"Oni su dokazali sami sebi, ali svim mladim momcima da se bez obzira na rang natjecanja može uspjeti i da se može napraviti važniji iskorak u karijeri. Dalje sve ovisi o njima u kakvom će smjeru otići njihova karijera. Smatram da su sada jako karakterni momci, a potpis ugovora za klub iz druge grčke lige govori da taj nogometni dio nikada nije bio upitan", dodaje.

Psihologija je najvažnija.

"Prije nekoliko dana sam gledao jedan video s Kloppom. On kaže kako je najveći problem današnjih mladih igrača strpljenje. Svatko očekuje da će s 18 godina imati 100 utakmica u nogama za prvu momčad. Ako je nogometaš ili bilo koji sportaš talentiran i ima sve sportske predispozicije, psihologija nosi veliki teret o kojem će ovisiti uspjeh i karijera. Ukoliko se takvim dečkima podari strpljenje, razumijevanje i taj psihološki dio, oni će se puno lakše nositi sa svim izazovima u životu dalje", rekao je Zadro za Hercegovina.info.

Trener NK Ljubuški Damir Vučić kaže kako su Nižić i Pušić napravili ozbiljan iskorak.

NK Ljubuški

"Radi se o dva igrača koji su imali jako turbulentan ulazak u seniorski nogomet. Oni su godinu dana 'lutali' pa su stigli u Ljubuški. Bez obzira na to što su prije toga imali izlete u treću hrvatsku i drugu slovensku ligu, svoj pravi profesionalni početak započeli su tek kod nas. Pokazali su određeni potencijal koji su kasnije digli na jednu razinu koja im daje za pravo da naprave ovaj korak prema Grčkoj. Ovo je ozbiljan korak prema pravim nogometašima. Ja kao trener od njih očekujem da će oni taj svoj potencijal potvrditi. Ovdje su imali nešto laganiji otpor, ali su konkretno svoj potencijal potvrdili s jačim protivnicima. Igrali smo 10 ili 12 utakmica s ekipama koji su rang ili dva iznad nas. Tu su se pokazali", kaže Vučić.

"Ostaje žal za tim što niti jedan klub iz naše regije nije imao sustav skautinga koji bi popratio njih dvojicu pa da ih dovede u svoje redove da nastave svoj put u nekom našem premijerligašu što bi bilo realno", dodaje.

O Nižiću kaže:

"Luka je pravi primjer devetke koji može u nekom pravom organiziranom nogometu igrati desetku, na poziciji iza napadača. On je jako dobar tehnički igrač. Lakoćom postiže pogotke iz poluprilika. Svoj put je gradio radeći dvije godine u Maksimiru. Dinamo je jedan od najboljih ambijenata za razvoj mladog igrača."

Pušić važna karika Ljubuškog

"Što se tiče Jure. On je bio impresivan na ovim prostorima iz razloga što je on jedan od rijetkih igrača koji je neprikosnoven u igri jedan na jedan, pa čak i jedan na dva. On je bočni igrač koji lakoćom pravi višak po boku i to zna iskoristiti kroz asistencije. Jedan od razloga što smo prošle godine bili suvereni i lakoćom pobjeđivali utakmice je upravo on koji je bio važan kotačić", rekao je Vučić.

Sigurno je kako će odlazak i uspjeh ova dva mlada nogometaša gotovo prekinutih karijera dati poticaja svim mladima iz Ljubuškog, ali i iz cijele Hercegovine.

"Ja se nadam. Sigurno je kako će sada sve više ljudi pratiti i gledati Ljubuški, a i ovaj odlazak će potaknuti više momaka na rad. Reći će sigurno sebi, ako su mogli njih dvojica možemo i mi", zaključio je u razgovoru iz Grčke Luka Nižić.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.