VIDEO  Sarajevo i NS BiH prihvatili spornu analizu, od jučer dolaze nevjerojatni prizori sa stadiona Koševo

Stadion koševo metal

Ukoliko se FK Sarajevo uskoro ne vrati na vlastiti teren i zaigra u utakmicama Premijer Lige BiH, krivica za to će svakako biti izvođača radova na gradnji terena, ali dijelom i na prirodnoj kompoziciji tla.

Sve više fotografija i videa se pojavljuje sa stadiona Koševo u posljednja 24 sata, o stanju terena, a govori se o tome da Bordo klub neće moći, kako je to najavljivao, svoj povratak na stadion Asim Ferhatović – Hase moći napraviti u utakmici protiv dobojske Sloge. 

Jedan od video klipova koji trenutno kruži nogometnom zajednicom u Bosni i Hercegovini je onaj koji prikazuje koliko zapravo željeza ima u samom hranidbenom sloju terena.

To najbolje pokazuje jedan od radnika, koji magnetom prelazi preko otkrivene površine donjih slojeva terena.

Ono što iznenađuje jest da je visoka koncentracija željeza u tlu odranije poznata stvar, jer su iz “Centra za sport i rekreaciju” još u prosincu prošle godine tražili analizu zemljišta koje se trenutno koristi kao hranidbeni sloj za travnjak. Tada je analiza podijelila stručnjake, jer je kemijski nalaz pokazao da se zemljište uzeto za gradnju terena ne može smatrati hranidbenim slojem za travnjak zbog prisustva teških metala i vrlo alkalične reakcije.

Ipak, tlo je na kraju dobilo prolaznu ocjenu, a cijenu svega izvođači, NS BiH, a na kraju i sam FK Sarajevo plaćaju sada.

Ukoliko se dogodi najgori mogući scenarij, tj. da se travnjak mora ponovo podići, a hranidbeni sloj zamijeniti, to će dodati još vremena na gradnju terena, a FK Sarajevo će i naredno razdoblje, vjerojatno do kraja sezone, provesti igrajući na neutralnim terenima.