REMI NA POLJUDU Dinamo je prvak Hrvatske

Hajduk Dinamo
Vojko Bašić/CROPIX

Dinamo je remijem na Poljudu četiri kola prije kraja obranio naslov prvaka Hrvatske! Utakmica bez okusa i mirisa, derbi bez rizika zasluženo je završio "u nuli". Hajduk s velikom željom, ali bez kvalitete i snage da bi slomio Modre. Zagrepčani s druge strane zadovoljni s ishodom koji im je jamčio 24. naslov prvaka, pa je dvoboj u tom okviru ograničenih ambicija i mogućnosti ponudio skroman nogomet.

Hajduk je prošao sezonu bez pobjede u derbijima, s dva poljudska remija i dva poraza u ogledima kontra Dinama, a neriješenim ogledom s Modrima nastavio je aktualnu neuvjerljivu rezultatsku seriju. U zadnjih pet prvenstvenih susreta osvojili su Bijeli tek šest od 15 bodova.

Prvo poluvrijeme tvrdo, bez puno prilika. Baš po mjeri Dinama koji je na Poljudu tražio makar bod za potvrdu naslova. Dapače, Modri su čak u startu bili ozbiljniji, više napadali, ali kroz kompletni prvi dio Hajduk je ipak bio opasniji. S više šansi, jer Zagrepčani su jedinu pravu prigodu kreirali u 43. minuti kada je ubačaj s lijeve strane Dario Špikić pokušao "škaricama" poslati u mrežu Bijelih, međutim njegov je udarac otišao pored lijeve vratnice.

Hajduk prorijeđen ozljedama, sa stoperskim tandemom Borevković-Awaziem i Sigurom na desnom beku, postavio se čvrsto i disciplinirano tražeći prigodu u protunapadima, u tranziciji po osvojenoj lopti preko Melnjaka i Sahitija. Po takvom modelu složili su Bijeli dvije konkretne akcije koje su "mirisale" na vodstvo.

Prvu je priredio Sahiti za Mlakara u 18. minuti, ali napadač Bijelih nije uspio s pet metara zatresti mrežu Livakovića. Sahiti je prošao svog čuvara, uputio preciznu i odmjerenu loptu s desne strane, a Mlakar je šutirao lijevom nogom preko vratiju. Idealna situacija, međutim nije se dobro snašao slovenski centarfor.

Sedam minuta kasnije ponovno je Mlakar ispred vrata Dinama, ovog puta zatresao je mrežu za erupciju veselja na Poljudu. Ali, zakratko. Našao se Mlakar u zaleđu, VAR je anulirao vodstvo Bijelih pa se i nakon 25 minuta igre nastavilo s nulom na semaforu.

Hajduk trkački bolji, dobro pozicioniran uspio je neutralizirati Baturinu i Špikića kao najopasnije igrače Modrih. Bijeli s dva udarca prema vratima, od kojih je jedan išao u okvir. Dinamo s četiri pokušaja, bez udarca u okvir Lučićevih vrata. Šansama siromašno poluvrijeme puno taktičkih zahtjeva.

U drugi dio momčadi su ušle bez zamjena, očito su Leko i Bišćan bili zadovoljni prikazanim u prvom poluvremenu. Leko zbog trke i želje, a Bišćan radi rezultata koji je odgovarao ambicijama Modrih.

U nastavku je Torcida krenula s bakljadom odmah na početku drugog dijela. Unatoč molbama službenog spikera, letjele su baklje po tartan stazi, po travnjaku, a Poljud odzvanjao od topovskih udara.

Na travnjaku je bilo puno mirnije, dugo bez uzbuđenja. Dinamo je napade počeo graditi preko sve aktivnijeg Ivanušeca. U prvih 15-ak minuta nastavka laganu dominaciju imao je Dinamo, ali Hajduk je ponovno složio prvu prigodu. U 61. minuti šutirao je Sahiti, lopta je dotakla Mišića i otišla u korner.

Dario Špikić uputio je u 68. minuti prvi udarac u okvir vrata Hajduka. Pobjegao je stoperima Bijelih, kreirao prostor za šut, ali pucao je sa 17 metara u padu praćen Melnjakom, pa je Lučić ukrotio taj pokušaj. Za promjenom je prvi posegao Bišćan izvadivši iz igre 19-godišnjeg debitanta Topića umjesto kojeg je na travnjak poslao golgetera Drmića.

Izmjena je sugerirala ofenzivniji pristup Modrih. Na isti način odgovorio je Ivan Leko izvadivši zadnjeg veznog Fossatija poslavši u igru centarfora Nikolu Kalinića koji je zauzeo mjesto polušpica dok se Pukštas vratio na upražnjenu poziciju korektora sredine terena.

Izmjene nisu donijele promjene u odnosu snaga na terenu. U 83. minuti Ivanušec je već prevario Lučića, ali njegov je udarac na putu prema lijevom kutu nogom obranio Mlakar. I to je bilo sve u jednom od najskromnijih derbija posljednjih sezona.