PROŠIRUJE SE EUROPA LIGA Što promjene koje uvodi UEFA znače za bh. klubove

Zrinjski Leotar
HŠK Zrinjski

UEFA iz sezone u sezonu sprema promjene u europskim natjecanjima, pa će tako biti i proširena Europa liga sa još jednim pretkolom. Točnije zemlje rangirane od 16 do 33. mjesta imat će predstavnike u kvalifikacijama za Europa ligu od sljedeće sezone piše SportSport.ba

Dakle, ovo je bitno i za Bosnu i Hercegovinu jer naša država je na 40. mjestu, tako da eventualni iskoraci naših klubova u narednoj europskoj sezoni mogli bi nas dovesti do situacije da se u 2026. godini borimo za mjesto u Europa ligi. UEFA je imala ideju da viceprvaci idu u pretkolo Europa lige, a osvajač Kupa i ostali klubovi po ligaškom plasmanu u kvalifikacije Konferencijske lige, međutim i tu je došlo do promjene.

Nakon pritisaka pojedinih saveza UEFA je ostala pri odluci da osvajač Kupa ide u kvalifikacije za Europa ligu, a recimo viceprvak u kvalifikacije za Konferencijsku ligu.

Naravno, ako ekipa osvoji duplu tiulu, onda bi u toj varijatni viceprvak išao u Europa ligu, a sljedeće dvije momčadi po plasmanu u Konferencijsku ligu.

U cijeloj priči UEFA je veću važnost dala trofeju u Kupu nego tituli viceprvaka što je možda i malo nerealno.

Dakle, od naredne sezone zemlje koje budu plasirane od 16.- do 33. mjesta na UEFA ranking listi imat će jedan klub u pretkolu Lige prvaka, jedan klub u pretkolu Europa lige i dva kluba u pretkolu Konferencijske lige.

Države plasirane od 34. do 50. mjesta među kojima je Bosna i Hercegovina imat će jedan klub u pretkolu Lige prvaka i tri kluba u pretkolu Konferencijske lige.

Četiri najslabije rangirane države imat će predstavnika u preliminarnoj rundi Lige prvaka i dva predstavnika u pretkolu Konferencijske lige.

Što se tiče proširenja Europa lige, dodajmo da ekipe koje budu poražene u prvom pretkolu Europa lige idu u treće pretkolo Konferencijske lige, ekipe koje budu poražene u drugom pretkolu Europa lige idu u play off Konferencijske lige, a ekipe koje budu poražene u play-offu Europa lige idu u grupnu fazu Konferencijske lige.