Prolić priznao krivnju u namještanju nogometnih utakmica u BiH

akcija var , Salem Prolić, namještanje utakmica

Tajnik komisije za suce i suđenje Nogometnog saveza BiH Salem Prolić priznao je krivnju nakon što su ga uhitili službenici SIPA-e u akciji “Var” koja je provedena zbog namještanja rezultata utakmica.

Kako doznaje Klix.ba nekadašnji sudac Salem Prolić je inspektorima priznao djela koja mu se stavljaju na teret te pristao na suradnju sa Tužiteljstvom BiH.

Prolić se tereti za tri kaznena djela – organizirani kriminal, primanje dara i drugih oblika koristi te zlouporaba položaja.

Iako se akcija Državne agencije za istrage i zaštitu u najvećoj mjeri odnosila na utakmice Prve lige FBiH, istragom je obuhvaćena i Premijer liga BiH. Potvrda tome je i uhićenje Salema Prolića koji visoko kotira u NSBiH i najvišem rangu klupskog nogometnog tnatjecanja odnosno Komisiji za suce i suđenje.

Kako se neslužbeno doznaje Prolić se, unatoč svemu, u utorak pojavio u prostorijama Saveza u Sarajevu. Pitanje koje se postavlja je hoće li NS BiH suspendirati osumnjičene do okončanja postupka.

On je jedan od 12 uhićenih osoba u akciji “Var” koja je sprovedena u ponedjeljak u suradnji SIPA-e, Tužilaštva BiH i Nogometnog saveza. Prolić je nakon kriminalističke obrade pušten na slobodu, kao i još šest osoba.

Petorica osumnjičenih nisu bila te sreće te su zadržani u pritvoru.

Vladimir Dominković, Kenan Bajraktarević, Ilija Živković, Anto Bilješko i Fuad Zahirović suu utorak predani u nadležnost državnog tužiteljstva, a na Sudu BiH će danas biti održano ročište o određivanju pritvora i drugih mjera za osumnjičene.

Istraga u ovom predmetu se nastavlja, kao i saslušavanje velikog broja svjedoka, a protiv ukupno 12 osoba bit će podnesena kaznena prijava dok će pritvor od 30 dana biti predložen za pet osoba zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke.

Riječ je o jednoj od najsloženijih akcija SIPA-e u posljednjih nekoliko godina u kojoj su pripadnici ove državne agencije uspjeli snimiti osumnjičene kako uzimaju koverte i dogovaraju namještanje nogometnih utakmica.