POREZNA UPRAVA BIH OBJAVILA Koliko su novca dužni klubovi Premijer lige BiH

POREZNA UPRAVA BIH OBJAVILA Koliko su novca dužni klubovi Premijer lige BiH
Hercegovina.info

Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine objavila je pregled poreznih obveznika s iznosom duga po osnovu poreza, doprinosa, taksi i drugih naknada više od 50.000 KM zaključno s 31. prosinca prošle godine.

Na listi je ukupno 4.697 dužnika od kojih PU FBiH potražuje iznos od 2,7 milijardi KM, od čega se nešto više od dvije milijarde odnosi na glavnicu duga, a ostatak na kamatu.

Čak 177 milijuna KM duguju Željeznice FBiH, a rudnici Kreka i Zenica po 150 milijuna KM. Među top pet nalaze se GRAS sa 119 i rudnik Breza s dugom od 113 milijuna KM.

Među dužnicima su i mnogobrojni sportski kolektivi, uključujući i one koji igraju nogometnu Premijer ligu Bosne i Hercegovine.

Ukupne obaveze sarajevskog Željezničara na kraju prošle godine iznosile su 3,7 milijuna KM. Glavnica duga kluba s Grbavice iznosi 2,3 milijuna KM, a preostalih 1,4 milijuna KM odnosi se na kamatu.

Iza Željezničara je Sloboda od koje PU FBiH potražuje ukupno 3,3 milijuna KM (glavnica 2,3 milijuna KM + kamata 935.000 KM).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sedmocifren iznos poreznih obaveza ima i Zrinjski. Ukupan dug Mostaraca je 1,1 milijun KM, od čega se 752.000 KM odnosi na glavnicu, a ostatak na kamatu.

Obaveze FK Sarajevo teške su 379.000 KM, a 365.000 KM je glavnica duga.

Dug NK Široki Brijeg je 243.000 KM, a 235.000 KM otpada na glavnicu. I mostarski Velež je na nepopularnoj listi s neizmirenim obavezama u visini od 122.000 KM.

Bivši premijerligaš, a sada trećeligaš, zenički Čelik rekorder je visini neizmirenih obaveza, s obzirom na to da je klub s Bilinog polja dužan 6,1 milijun KM. Glavnica duga je 3,8 milijuna KM, a kamata 2,3 milijuna KM.

Vlada FBiH je krajem prošle godine produžila rok sportskim kolektivima za otplatu duga prema PU FBiH do lipnja 2023. godine. Vlada je na zahtjev klubova zadužila Porezna uprava FBiH (PU FBiH) da do 30. lipnja naredne godine odobri neplaćanje sporazumnih rata, odloženog poreznog duga i tekućih obaveza za sportske kolektive i poslovne subjekte koji s njom imaju zaključene sporazume o plaćanju na rate dugovanja po osnovu javnih prihoda ili o odgođenom plaćanju, a zbog posljedica izazvanih pandemijom, piše Faktor.

Ova federalna uprava zadužena je i da do 30. lipnja 2023. godine sportskim kolektivima i drugim subjektima koji u primjeni imaju ugovore o reprogramu duga za poreze i doprinose, osigura prekid prinudne naplate i aktiviranja sredstava osiguranja po ugovoru o reprogramu, kao i obračun zatezne kamate.

Vlada je PU FBiH zadužila i da putem svojih županijskih ispostava, osigura izdavanje potvrda sportskim klubovima za ispunjavanje uvjeta za dobivanje natjecateljskih licenci nadležnih krovnih međunarodnih sportskih asocijacija.