OGLASIO SE ZRINJSKI "Frapantno ponašanje vatrogasaca i skandalozan transparent. Sve je moglo imati tragičan epilog"

Velež Zrinjski
Hercegovina.info

Dan nakon gradskog derbija, u kojem je osim nogometne igre i rezultata, koji je ovaj put otišao na stranu Veleža, bilo i puno incidenata, priopćenjem se oglasio HŠK Zrinjski. Istaknuli su kako je prava sreća da derbi nije završio tragično po Tomislava Kiša, osudili frapantno ponašanje vatrogasaca koji su gađali bakljama Ultrase, skrenuli pažnju na navijače Veleža koji već nekoliko utakmica u nizu gađaju navijače, igrače i djelatnike Zrinjskog s tribina, ali i oštro osudili skandalozni transparent navijača Veleža.

 "HŠK Zrinjski Mostar ovim putem želi službeno reagirati i snažno osuditi niz događaja kojima smo svjedočili u jučer odigranoj utakmici 14. kola Premijer lige FK Velež – HŠK Zrinjski (3:0) koja je završila zasluženom pobjedom kluba domaćina. Kao prvo, smatramo najvažnijim da jučerašnja utakmica nije imala tragičan epilog, jer se ne usudimo niti pomisliti što se moglo dogoditi da je ispaljena raketa od strane domaćih navijača pogodila našeg igrača Tomislava Kiša", navode iz Zrinjskog.

Vatrogasci gađali navijače Zrinjskog, navijači Veleža "gađaju u nizu"

"Nadalje, najoštrije osuđujemo te od nadležnih institucija tražimo službeno reagiranje zbog frapantnog i kazneno odgovornog ponašanja vatrogasaca koji su upaljenim bakljama gađali navijače HŠK Zrinjski, što je, nedvojbeno, također moglo dovesti do teških ozljeda, a naravno da moramo osuditi i ponašanje dijela navijača FK Velež s tribine Zapad koji su kamenjem gađali gostujući sektor što je za posljedicu imalo ozljede glave dvojice navijača HŠK Zrinjski kojima je pomoć ukazana u SKB Mostar.

Primorani smo naglasiti da je ovo bio treći mostarski derbi u nizu u kojima je ponašanje navijača FK Velež dovelo do ozljeda navijača ili službenih osoba HŠK Zrinjski, jer je jedan navijač pogođen kamenom u glavu i u listopadskom derbiju igranom na stadionu HŠK Zrinjski, dok su u finalu Kupa stolicama pogođene i ozlijeđene dvije službene osobe koje su sjedile na klupi HŠK Zrinjski", ističu.

Poruke mržnje

"Osim iznad navedenog, tužni smo i razočarani što smo primorani opet osuditi poruke mržnje, diskriminacije i rasizma, jer smo još jednom svjedočili, sada još izraženije, porukama koje se jedino mogu etiketirati kao skandalozne, uvrjedljive i sramotne, zbog čega od Nogometnog saveza BiH tražimo žurnu reakciju s obzirom na činjenicu da nažalost svjedočimo sve izraženijem povećanju govora mržnje na utakmicama HŠK Zrinjski", dodaje se.

Transparent navijača Veleža nije sporan, nego skandalozan

"Naime, transparent s nacističkim i fašističkim simbolima zajedno s Davidom zvijezdom ispisanim na bijeloj pozadini s crvenom lentom nije “sporan”, kako su ga pojedini mediji u želji da isti minoriziraju opisali, nego skandalozan, uvrjedljiv i sramotan s obzirom na činjenicu da takav transparent sadrži poruke koje se karakteriziraju kao rasističke, diskriminatorske i antisemitske", navodi se.

NS BiH mora zauzeti jasan stav

"HŠK Zrinjski želi još jednom ponoviti kako svi oblici rasističkih, diskriminatorskih i antisemitskih poruka ne smiju postati normalno i prihvaćeno ponašanje navijača u BiH, zbog čega od Nogometnog saveza BiH tražimo da zauzme jasan stav prema ovom pitanju, a sve sukladno naputcima UEFA i FIFA pravilnika. HŠK Zrinjski u svakom slučaju ne želi i više neće prihvatiti takve poruke na svojim utakmicama kao dio “navijačkog folklora”, priopćeno je iz Zrinjskog.