ODLUKA UEFA-E Bez gostujućih navijača tijekom rujna

ODLUKA UEFA-E Bez gostujućih navijača tijekom rujna

Europski nogometni savez (UEFA) odlučio je kako na kvalifikacijskim utakmicama za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru koje će se igrati u rujnu neće biti gostujućih navijača zbog povećanog broja osoba zaraženih koronavirusom u Europi.

Potvrda je to odluke Izvršnog odbora UEFA-e od 14. lipnja donesene u kontekstu zajedničkog pisma s Međunarodnim nogometnim savezom (FIFA) od 19. ožujka ove godine, prenosi Hina.

FIFA i UEFA su pomno pratile razvoj pandemije u Europi uoči nastavka europskih kvalifikacija za SP. Zbog aktualnog skoka slučajeva zaraze virusom covid-19 u Europi, a u kombinaciji s velikim brojem utakmica koje će se odigrati tijekom rujna, UEFA je primijenila odluku koju je donio Izvršni odbor 14. lipnja.

Hrvatska će tako 1. rujna protiv Rusije u Moskvi te tri dana kasnije protiv Slovačke u Bratislavi biti bez pomoći svojih navijača. No, isto tako će 7. rujna na Poljudu ugostiti Sloveniju isključivo pred svojim navijačima.

Kada je u pitanju BiH, u grupi D je Francuska prva sa sedam bodova (nakon tri odigrane utakmice), Ukrajina je druga sa tri boda (nakon tri odigrane utakmice), Finska je treća sa dva boda (nakon dvije odigrane utakmice), BiH četvrta sa jednim bodom (nakon dvije odigrane utakmice) koliko ima i posljednji Kazahstan (nakon dvije odigrane utakmice). Utakmice koje očekuju reprezentaciju BiH su 1. rujna u gostima protiv Francuske, zatim 7. rujna BiH će ugostiti reprezentaciju Kazahstana, a 9. listopada naša reprezentacija gostuje Kazahstanu.

Nakon tri odigrane utakmice u skupini H Hrvatska je vodeća sa šest bodova, koliko ima i druga Rusija, Slovačka je treća s pet bodova, Cipar četvrti s četiri, Slovenija peta s tri, a Malta posljednja šesta s jednim bodom. Izravni plasman na SP u Katar izborit će pobjednik skupine, dok će drugoplasirani imati priliku izboriti SP kroz dodatne kvalifikacije.