Nogometaši u Premier League više neće klečati prije svake utakmice

Klečanje nogometaši Engleska
Facundo Arrizabalaga/AFP

Nogometaši Premier League neće više kleknuti na jedno koljeno prije početka  svake utakmice čime su izražavali solidarnost u borbi protiv rasizma, nego će to napraviti "u značajnim trenucima", objavili su u srijedu kapetani momčadi engleske Premier League.

- Odlučili smo birati važne trenutke u sezoni koje bismo obilježili klečanjem kako bismo istaknuli koliko smo ujedinjeni protiv svih oblika rasizma i čineći to nastavit ćemo iskazivati solidarnost za ostvarivanje zajedničkog cilja - navodi se u njihovom priopćenju.

- Ostajemo odlučni u tome da se iskorijene sve rasne predrasude i da se stvori inkluzivno društvo koje gaji poštovanje i jednakost izgleda za sve - dodaju kapetani.

Nogometaši Premier League su uveli običaj da kleknu prije početka svake utakmice nakon što je u SAD-u 2020. Afroamerikanca Georgea Floyda ubio bijeli policajac.

Nogometaši i engleskom prvenstvu će tako kleknuti na prvoj i na zadnjoj utakmici prvenstva  i prije početka utakmica u okviru kampanje "Nema mjesta za rasizam".