NOGOMET U BIH Hoće li se igrati ove sezone, ili je Sarajevo već prvak, a Željezničar i Zrinjski u Europi?

Premijer liga BiH koronavirus
Ilustracija hercegovina.info

Nogometna Premijer liga BiH neće se igrati do daljnjeg, navodi se u odluci Nogometnog saveza BiH koja je donešena u četvrtak na osnovu naredbe Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva o zabrani održavanja kulturnih i sportskih događaja.

Na osnovu naredbe Kriznog stožera Ministarstva zdravstva HNŽ-a o zabrani treninga u Zrinjskom su obustavili trenažni proces, a isto su učinili i u ostalim premijerligašima.

Nogometaši Zrinjskog slobodni su do srijede, a u klubu se nadaju kako će tada imati jasnije instrukcije što dalje raditi.

UEFA će u utorak imati sastanak s predstavnicima svih europskih saveza i onda će se klubovi na osnovu toga ponašati”, kazali su nam u mostarskom klubu.

Krovna organizacija europskog nogometa u utorak će odlučivati o sudbini Eura, prvog i jedinog s domaćinstvom širom Europe. Nije realno da se prvenstvo odigra od 12. lipnja do 12. srpnja, iako bi nogometnim čelnicima u Nyonu to bila najdraža varijanta. Vrhunac pandemije tek dolazi i danas nitko ne zna kad će se reaktivirati natjecateljska sezona.

Jedan od mogućih scenarija je da se prvenstvo odgodi i bude odigrano od 20. studenoga do 20. prosinca, u jeku natjecateljske sezone. Također, razmišlja se o opciji da isto bude odigrano u lipnju i srpnju 2021. godine. Svi prijedlozi imaju svojih dobrih i loših strana, a kao najbolji izbor doima se studeni i prosinac ove godine, jer bi tako bilo najmanje ‘nereda’ u shemi svih natjecanja.

Kada je u pitanju Premijer liga Bosne i Hercegovine tri su moguća scenarija. Onaj najnepopularniji je potpuni prekid Lige i da čelnici Nogometnog saveza odrede plasman na temelju dosada postignutih rezultata. Prema istima prvak bi bilo Sarajevo, Željezničar i Zrinjski bi igrali Europu, možda i Borac, a Premijer ligu bi napustili Zvijezda i Čelik. Pojedina prvenstva u Europi tako su prekinuta i određen plasman, pa je tako Oostende postao prvak Belgije u košarci i Žalgiris prvak Litve.

Ako UEFA odgodi prvenstvo, u kalendaru se otvara prostor za odigravanje preostalih 11 kola i susreta Kupa, ali pod uvjetom da to situacija s pandemijom koronavirusa dopusti. Treći scenarij u kojem UEFA ne odgađa prvenstvo je malo vjerojatan. I u tom scenariju prvenstvo se može odigrati uz utakmice svaka tri dana.

Prvenstvo se zasigurno neće uskoro nastaviti i kada bude utakmice će biti bez gledatelja. Sve će biti zasigurno jasnije nakon utorka i sjednice krovne organizacije europskog nogometa.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.