Na Zadar-Hajduk bilo uloženo 70.000 eura?

Njegov odvjetnik Burkhard Benecken potvrdio je medijima da je Deniz C. priveden zbog sumnje u umiješanost u namještanje utakmica, a među ostalim i utakmicu 1. HNL između Zadra i Hajduka. Pretpostavlja se da je Deniz C. bio osoba koja je plasirala oklade, a je li imao i direktne kontakte s igračima, sucima ili trenerima, još nije jasno.

Državno odvjetništvo navodno je zaplijenilo listiće kladionica na kojima se Deniz C. kladio na utakmice Real Madrida i Bayern Münchena i uložio čak 100 tisuća eura. U kojoj visini se kladio i je li imao listiće s utakmicama HNL-a još nije definirano.

– U nalogu za uhićenje mog klijenta navedeno je osam utakmica prve turske lige, među ostalim sa sudjelovanjem Trabzonspora. Također se spominju klubovi Namur iz Belgije te Ulm i Osnabrück iz Njemačke - rekao je odvjetnik Benecken, najavljujući za početak ovoga tjedna zahtjev za uvidom u spise državnog odvjetništva, što bi moglo donijeti i konkretnija saznanja u vezi s mogućim manipulacijama utakmica u HNL-u.

Deniz C. je otkriven nakon što su istražitelji preslušali nekoliko njegovih telefonskih razgovora, a uz njega uhićeno je još pet osoba koje su vrlo vjerojatno pripadale kladioničarskoj bandi na području ruhrske regije. I za berlinsko područje mediji pretpostavljaju da je na djelu bila najmanje peteročlana skupina.

Uz Antu Šapinu tamo su privedene još četiri osobe iz jugoistočne Europe i jedan turski državljanin. Pretpostavlja se da je Deniz C. bio uključen u manipuliranje utakmice Yverdona i Thuna u drugoj švicarskoj ligi kada je u sudačkoj nadoknadi postignut pogodak za visokih 5:1 za domaćina. Taj gol navodno nije bio samo šminka rezultata nego i ključan za ishod mnogih oklada.

Kunem se, nisam kriv!

Prema informacijama odvjetnika Beneckena, također su upitne utakmice belgijskog drugoligaša Union Royale Namura, slovenske Drave Ptuj, ali i splitskog Hajduka. Radi se definitivno o susretu odigranom 26. travnja u prvoj HNL. Navodno je Zadar dobio zadatak da izgubi s visokim rezultatom, a tvrdi se da je igračima za to plaćeno 30 tisuća eura. Hajduk je na kraju pobijedio s 3:0, a ističe se i da je jedan domaći igrač dobio crveni karton.

Na utakmicu Zadra i Hajduka je navodno uloženo 70 tisuća eura, ali u kombinaciji s drugim utakmicama. Pošto ishod nije išao po planu na svim terenima, nije došlo do dobitka. U međuvremenu optuženi igrač Osnabrücka Thomas Reichenberger uoči utakmice ovog vikenda preko stadionskog se mikrofona obratio navijačima i zakleo se da je nevin i da nikada nije bio upetljan u kladioničarske skandale.

Zanimljivo je da je prema informacijama radija Bamberg među uhićenim osobama i 28-godišnji hrvatski košarkaš Ivan Pavić koji je kao igrač s Bambergom osvojio naslov njemačkog prvaka, a sada radi kao menadžer. Je li manipulirano i na koji način s košarkaškim utakmicama, još nije potpuno jasno.

slobodna dalmacija