KAZNA IZ UEFA Borac kažnjen novčanom kaznom

UEFA
TFT

UEFA-ina odluka da izbaci FK Borac iz europskih natjecanja unijela je brojne nedoumice u bh. javnosti, a tim povodom Klix je zatražio objašnjenje iz izvora vrlo bliskom krovnoj kući europskog nogometa.

Izvor blizak UEFA-i pojasnio je za Klix da je FK Borac definitivno izbačen iz europskih tnatjecanja na tri sezone (2024./2025., 2025./2026. i 2026./2027.).

Konfuziju je izazvalo to što ni u FK Borac nisu saznali za ovu odluku. Razlog tome je taj da u banjalučki klub još uvijek nije stigla konačna odluka, a priopćenje će na adresu FK Borac stići u najkraćem mogućem roku.

Kako je za Klix pojašnjeno, svi klubovi koji nisu izdvojeni u UEFA-inom priopćenju, među kojima je FK Borac, bit će kažnjeni izbacivanjem iz Europe u naredne tri godine. Klubovi koji su izdvojeni, poput Cluja, Arisa, Osijeka, Rijeke i Olimpije, imaju dodatnu šansu, odnosno kažnjeni su uvjetno.

Krovna kuća europskog nogometa (UEFA) izbacila je Fudbalski klub Borac Banja Luka iz europskih natjecanja na tri sezone zbog kašnjenja s isplatama dugovanja dužim od 90 dana, što je potvrdio i izvor Klix koji je vrlo blizak krovnoj kući europskog nogometa.

Za Klix je pojašnjeno da je UEFA drakonski pooštrila svoja financijska pravila od 2022. godine. U pitanju je poseban monitoring koji se vrši za one klubove koji igraju europska natjecanja.

Pooštravanje UEFA-inih pravila prvi će na svojoj koži osjetiti FK Borac, a nije nemoguće da se u narednom razdoblju ni drugi bh. klubovi ne suoče sa sličnim sankcijama. Osim toga, FK Borac je kažnjen s 10.000 eura. Banjalučani će, nakon svega, imati pravo žalbe Sudu za sportsku arbitražu (CAS), ali je teško očekivati da će se odluka promijeniti.

"FK Borac nije izbačen iz europskih natjecanja, a naš klub dobio je novčanu kaznu od UEFA-e u iznosu od 10.000 eura zbog određenih kašnjenja prilikom izmirenja financijskih obaveza u sezoni 2022/23.

Naš klub je, kao i svi drugi klubovi koji nastupaju u europskim natjecanjima, pod stalnim monitoringom UEFA-e, koja je tijekom sezone u nekoliko navrata detaljno kontrolirala poslovanje FK Borac", istaknuto je u priopćenju kluba iz Banja Luke, a koje prenosi Klix.

"Zbog dospjelih, a neizmirenih obaveza sa 15. listopadom 2022. godine, naš klub je kažnjen novčano sa 10.000 eura uz obavezu da plati i dodatnih 1.000 eura troškova monitoringa bez bilo kakvih dodatnih uvjetovanja", navodi se iz Borca.

Fudbalski klub Borac tijekom subote objavio je službeni dopis koji su dobili iz UEFA, a kojim se potvrđuje da Banjalučani nisu izbačeni iz svih europskih natjecanja u naredne tri godine.

Odlukom UEFA bh. premijerligaš je novčano kažnjen sa 10.000 eura. Sankcije su izrečene zbog određenih kašnjenja prilikom izmirenja financijskih obaveza u sezoni 2022/23.

Osim toga, Borac će morati platiti i dodatnih 1.000 eura troškova monitoringa.