Izbjegao sam najgori scenarij, da ostanem zatočen u Italiji

Ivan Božić
Gianluca Albore

Ivan Božić nogometaš iz Mostara pred kraj svoje karijere igra u Italiji u četvrtom rangu natjecanja. Na početku sezone nosio je dres Fidelis Andrie, a zatim je prešao u momčad Trasimena.

“U Seriji D imamo dosta poznatih klubova koji su imali financijskih problema, ali imaju veliku tradiciju kao što su Foggia, Taranto, Bari. Na svom stadionu ti klubovi imaju oko 20-30 tisuća gledatelja. Trasimeno je klub iz Umbrije, malog mjesta u blizini Perugije. Klub vodi ambiciozni predsjednik koji se bavi farmaceutskom industrijom i već je uspio uvesti Trasimeno iz devetog u četvrti rang natjecanja. Prije pojave koronavirusa borili smo se ulazak u Seriju C, a cilj predsjednika je Seria B”, kazao je u razgovoru za hercegovina.info Ivan Božić, jedan od najtalentiranijih nogometaša koji je ponikao u Mostaru.

Prema njegovim riječima Talijani nisu ozbiljno shvatili koronavirus sve dok nisu mjere uvedene za cijelu Italiju. Igrači i treneri Trasimena su testirani na koronavirus, a treninzi su bili zatvoreni.

“Vidio sam gdje sve to vodi i kako će vjerojatno cijela Italija biti zatvorena. Umbrija je mjesto gdje dosta Talijana sa sjevera ima svoje vikendice i hacijende. Rekao sam predsjedniku kluba da idem završiti trenersku školu u Zagreb kako bi dobio 4-5 dana slobodnih. Nisam imao drugog izgovora nego da mu kažem da moram završiti B licencu, iako sam je već ranije završio. U klubu su mi rekli da se vratim u petak i to sam im obećao. U međuvremenu su se granice zatvorile i proveo sam vrijeme u izolaciji. Razgovarao sam s ljudima iz kluba i oni su mi rekli kako će mi javiti kada se trebam vratiti. Tako sam izbjegao najgori scenarij, da ostanem zatočen u Italiji”, istaknuo je za hercegovina.info Božić.

Iako s 37 godina na leđima Božić pruža dobre partije u Italiji u kojoj kako kaže uživati ne samo u nogometu, nego i druženju s lokalnim stanovništvom.

“Došao sam u Italiju prije svega upoznati kulturu, naučiti jezik dok završim najmanje UEFA A licencu i onda se prebacim na trenerski posao. Fidelis Andrija je klub koji ima veliku povijest u Italiji, igrali su u prvoj ligi, dugo godina Seriju B, te imaju vojsku navijača. Svidio mi se grad i ljudi i mogu reći da stvarno uživam pred kraj karijere. Da se nije dogodila pandemija koronavirusa sigurno bih igrao još godinu dana, ovako ne znam još uvijek što ću. Vidjet ću kako se tijelo bude ponašalo, dok tijelo može i imam volju igrat ću. Kada se jedno jutro probudim i vidim da mi je teško ići na trening to je znak da prestanem”, naglasio je Božić.

Ivan Božić

Njegov klub nema financijskih problema jer isti vodi predsjednik koji je u farmaucetskoj industriji prisutan ne samo u Italiji nego i na međunarodnom tržištu. Božić i njegovi suigrači odlučili su dio plaće donirati za pomoć mjestu i lokalnoj bolnici. On ističe kako je sada posvećen pripremama za trenerski posao.

“Završio sam brzo ispite za B licencu i prijavio se za A licencu. Kada dobijem licencu planiram se uključiti u trenerski posao, prvo kao pomoćnik, a u dogledno vrijeme i kao glavni trener kada završim školovanje. Razgovaram sa kolegama u Italiji, Švedskoj, Norveškoj o koronavirusu i svi smo zatečeni ovom situacijom. Jedino ispravno ponašanje je da ostanemo doma i držimo se uputa kao u Kini, zemlji koja je uspjela smanjiti širenje ovog neugodnog virusa. Ako se budemo pravili pametni i ‘heroji’ tko zna kako će ovo sve završiti. Radi starijih i bolesnih moramo poštovati mjere, ostati mjesec ili dva doma kako bi poslije nastavili normalno živjeti”, rekao je u razgovoru za hercegovina.info Ivan Božić.

Ivan Božić je jedan od najtalentiranijih mostarskih nogometaša u posljednjih 20 godina koji je u svojoj karijeri nosio dresove 15 klubova.

U bogatoj nogometnoj karijeri nastupao je za ove klubove: Zrinjski (omladinski pogon), Harelbeke, Beveren, Šibenik, Rijeka, Hrvatski Dragovoljac, Guizhou Hengfeng, Yanbian Funde, Ordabasy, Beijing BSU, Sesvete, Dalian Transcendence, Krško, Fidelis Adria i Trasimeno.