PRIČA O NAJVEĆEM MOSTARSKOM TALENTU Sa 16 godina iz Zrinjskog otišao u Belgiju, suigrač mu bio i Gervinho

Mostar je oduvijek bio rasadnik sportskih talenata. Mnogi talentirani sportaši ostvarili su zavidne karijere, ali više je onih koji svoj neosporni talent nisu iskoristili na željeni način.

Put do uspjeha je trnovit, neizvjestan, pun odricanja, teškog rada i borbe za poziciju u žestokoj konkurenciji.

Jedan je od sportaša koji je prošao mukotrpan put od trnja do zvijezda i natrag je zasigurno nogometaš Ivan Božić.

Radi se vjerojatno o jednom od najtalentiranijih mostarskih nogometaša u posljednjih 20 godina koji je u svojoj karijeri nosio dresove 15 klubova.

Iako se u službenim podacima o početku karijere navodi Omladinski pogon HŠK Zrinjski, bolji poznavatelji nogometa u Mostaru sjajnog igrača se sjećaju iz Nogometne lige Mostara koja se krajem 90-ih godina prošlog stoljeća odigravala na pomoćnom terenu stadiona HŠK Zrinjski.

Na ‘prašnjavom’ terenu koji skoro da nije imao trave, Božić je ‘izluđivao’ protvnike vrhunskim driblinzima, da bi zatim nastupao za mostarski Redarstvenik. U Zrinjski dolazi na inzistiranje Franje Džidića i pokojnog Miroslava Kordića.

O kakvom se nogometnom talentu radi, govori i činjenica kako već sa 16 godina odlazi u inozemstvo i to u belgijski Harelbeke.

Nakon stečaja kluba stigao je u Hrvatsku, u Šibenik, gdje je nakon uspješne četiri godine ponovno napravio transfer, ovog puta u Beveren gdje su mu suigrači bili Gervinho, Eboue, Kolo Toure. Upravo te sezone klub je bankrotirao i Božić se vratio u Hrvatsku.

Njegova nova destinacija bila je Rijeka u čijem je dresu igrao najbolji nogomet karijere. No, u susretu protiv Hajduka na Poljudu doživio je tešku ozljedu, slomljena mu je fibula desne noge. Pitanje je u kojem bi smjeru krenula njegova karijera da nije bilo ozljede koja ga je duže vrijeme odvojila od terena.

Ponovno se vratio u Šibenik s kojim je igrao finale Kupa i kvalifikacije za Kup UEFA. Nakon igranja za Hrvatski Dragovoljac, nogometni kruh je nastavio zarađivati u Kini.

Božić danas u 37-oj godini igra u Italiji, za ekipu Trasimeno. U bogatoj nogometnoj karijeri nastupao je za ove klubove: Zrinjski (omladinski pogon), Harelbeke, Beveren, Šibenik, Rijeka, Hrvatski Dragovoljac, Guizhou Hengfeng, Yanbian Funde, Ordabasy, Beijing BSU, Sesvete, Dalian Transcendence, Krško, Fidelis Adria i Trasimeno.

Božić je rođen 1983. godine u Sarajevu, ali je svoje djetinjstvo proveo u Mostaru i njegov nogometni put je vezan za grad na Neretvi. Upisao je i jedan nastup za bh. reprezentaciju, u prijateljskom susretu s Bugarskom 2008. godine izbornik Miroslav Ćiro Blažević ukazao mu je povjerenje u posljednjih 13 minuta susreta.

Tijekom karijere Božić je imao dosta problema s ozljedama. Osim loma noge na Poljudu, u Kini su mu stradali prednji križni ligamenti koljena.

S obzirom na neosporni nogometni talent vjerujemo kako bi postigao puno više u karijeri da se u najboljim igračkim godinama nije suočio sa ozljedama.

Ivan Božić istaknuo se i odličnim partijama na malonogometnim terenima u dresu MNK Karaka s kojom je osvojio niz trofeja u BiH i regiji.

Možda nije ostvario karijeru kao neki igrači ponikli u Mostaru, no neosporan je njegov talent i igračko umijeće stoga on zaslužuje titulu jednog od najtalentiranijih nogometaša na ovim prostorima.

Zanimljivo kako nikada nije nastupio za seniorsku momčad Zrinjskog, a u Belgiju odlazi nakon priprema odrađenih u Drvaru u društvu Slavena Muse, Tihomira Bogdana, Ivana Ravlića, Denisa Zovke….