IRFAN PELJTO "Ovo je možda najveća utakmica u mojoj karijeri, a u BiH ima jako dobrih sudaca"

irfan peljto, nogometni suci, irfan peljto
UEFA

Najbolji bh. sudac Irfan Peljto dobio je novo priznanje UEFA-e. On će naime u četvrtak biti četvrti sudac na utakmici između Bayer Leverkusena i Rome u polufinalu Europa lige. Glavni sudac na utakmici bit će Slavko Vinčić iz Slovenije, a pomagat će mu također dva Slovenca, to su Tomaž Klančnik i Andraž Kovačić. U VAR sobi će također biti dvojac iz Slovenije, a riječ je o Nejcu Kajtazoviću i Mateju Jugu.

"Ovo je prvi put da ne ide moja ekipa kompletno, nego da idem sam na jednu od većih završnica, u smislu seniorskog nogometa. Nije mala stvar naći se tu i ne možete se slučajno naći tu. Prema nekim neslužbenim informacijama, ovo je nagrada za proteklu sezonu koju smo odradili ja i moj tim na europskoj sceni. Što se tiče mene kao suca iz prve kategorije koji je dobio priliku da bude četvrti sudac na jednoj ovakvoj utakmici je u zadnje vrijeme praksa. Na nekim utakmica osmine finala i četvrtfinala su također bila dva ili tri kandidata iz prve kategorije, što može biti znak da UEFA puno na nas računa i da nam pruža priliku da steknemo jedno iskustvo na velikim završnicama i da osjetimo tu, jer možda u budućnosti pripremaju i nešto veće za nas, kaže Peljto za Hercegovina.info.

irfan peljto, nogometni suci, irfan peljto

Iako možda neki misle kako je riječ o sporednoj sudačkoj ulozi, to baš i nije tako. 

"Samo netko tko ne poznaje sudački posao i sudački rad može reći da je četvrti sudac nevažan. Njegova uloga je vrlo važna i on ima iste ingerencije kao i svaki sudac. Jedino nema pištaljku u fizičkom smislu. On sugerira, ima poseban kut gledanja u odnosu na sve druge suce na terenu. U samoj pripremi utakmice, glavni sudac mora pripremiti četvrtog suca za sve ono što ga može dočekati tijekom same utakmice, jer najviše startova i crvenih kartona se upravo dogodi na tom području izgubljenih lopti na centru terena. Tu idu laktovi, oštri startovi. Četvrti sudac ima dobar kut gledanja za takve stvari. Sve je dobro dok se može donijeti dobra odluka za to i dok se ne koristi VAR", ističe.

"Druge ingerencije, koje možda izgledaju nevažno, su broj izmjena koje morate voditi. Tu može doći do neregularnosti utakmice, ako to dobro ne vodite. Tu su i nesportska ponašanja s klupa, trenera i igrača. Može doći do ubacivanja nekih predmeta, lopti i ostalog. Sve to četvrti sudac mora držati pod kontrolom, jer sve su to stvari koje kasnije mogu dovesti utakmicu u neki disbalans. Sve je to u cilju da sudački tim funkcionira što bolje", dodaje Peljto.

Puno je velikih utakmica je Peljto sudio, ali ovo je sigurno najveća bez obzira što nije glavni sudac.

"Uvijek kada kažete glavni sudac, to ima veću težinu jer ima pištaljku i vodi stvari na terenu, u tom smislu. Međutim, čim kažete polufinale bilo kojeg natjecanja, donosi jednu određenu dozu većeg stupnja pripremljenosti i profesionalizma. Naročito kada uzmemo u obzir da je druga utakmica i koja odlučuje o prolasku u finale. Imamo s jedne strane trenera kojeg nazivaju "Special One" koji je vrlo zahtjevan za četvrtog suca i sve suce na terenu. Ponukani njegovim ponašanjem vjerojatno će i druga strana pokušati raditi iste stvari, tako da će to trebati sve dobro držati pod kontrolor. Meni svaka utakmica jednako znači, bio glavni, četvrti ili VAR sudac. Svojim utakmicama prilazim profesionalno i ja ih smatram svakom svojom medaljom. Svaka naredna je najvažnija. Za one koje su prošle ja sam za njih dobio ocjene. Iduća vam može pomoći u karijeri, ali i uništiti karijeru. Može se možda pokazati da ja nisam dorastao nekim stvarima, ali to ne želim".

irfan peljto, nogometni suci, irfan peljto

FOTO: fkz.ba

On smatra kako put koji ima sa svojim pomoćnicima Davorom Beljom i Senadom Ibrišimbegovićem može biti putokaz i poticaj drugim sucima iz BiH da se nađu pod svjetlima najvećih pozornica, na europskoj sceni.

"Naravno. No, tu moramo uzeti karaktere određenih sudaca. Moraju se pretrpjeti neke određene stvari u smislu odricanja, treniranja i edukacija. Većina sudaca kada "naleti na zid" kaže da je to kraj i da mora naći neki alternativni put za sebe. Kratkoročno je on lakši, ali dugoročno ne donosi rezultate kakve imamo sada. Ja sam odlučio držati se moralnih vrijednosti i u tom smislu sam zajedno sa svojim nerazdvojnim kolegama Davorom Beljom i Senadom Ibrišimbegovićem smo doveli do toga da dođemo do tu. Bez obzira koliko je rad u Premijer ligi težak, netko to sa strane sigurno gleda i netko je to prepoznao, a to je da mi nastojimo ovdje u granicama kojima možemo prenijeti sve ono što smo naučili u Europi. Mislim da smo u većini slučajeva to uspjeli."

irfan peljto, nogometni suci, irfan peljto

Peljto, Beljo i Ibrišimbegović sudili su Bešiktašu i Ajaxu.

U posljednje vrijeme puno je nezadovoljstva od strane klubova u Premijer ligi BiH na račun suđenja. Peljto ističe kako grešaka ima, ali da one mogu biti samo sudačke, odnosno ljudske pogreške.

"Kada je riječ o utakmicama naše lige i greškama na istima, najvažnije je da nema tendencije, da se ne favorizira bilo koji klub. Ne želim komentirati svoje kolege suce, jer sigurno je da ću i ja "sutra" uraditi neku grešku. Nije važno što će se to dogoditi, važno je da je ona sudačka greška. Sudački je da promašiš i žuti i jedanaesterac i crveni, ali važno je da nije s namjerom. Kada je riječ o VAR-u ja sam za uvođenje VAR-a u BiH. Međutim, on neće riješiti sve probleme. Zašto to govorim? VAR će riješiti kazneni udarac, izravne crvene kartone, zaleđa, tučnjave. Međutim, po pitanju žutih kartona ili broja prekršaja, u to VAR ne ulazi. Ja smatram da mi imamo problem s tim. Na nekim utakmicama imam 1:3 omjer prekršaja i to je nemoguće. Čak i kada je drugi žuti karton VAR se ne miješa. To je protokol i takav je voljeli ga mi ili ne. VAR bi riješio jedan dio problema, ali ne bi sve do kraja. Imali smo primjer polufinala Real Madrida i Manchester Cityja je li lopta prešla gol liniju prije pogotka Cityja. Ne može se ustanoviti. Ne rješava uvijek sve VAR. On je dobra i pozitivna stvar i relaksirala bi stvari u našoj ligi, ali da bi očistila sve probleme ne bi".

Relaksirao je i u Hrvatskoj, ali greške su tu. Šibeniku u prošlom kolu nisu primjerice suđena dva očigledna kaznena udarca u Maksimiru. VAR se nije ni oglašavao.

"Upravo to. Nogomet je živa materija i neke stvari se ne mogu računalno riješiti. Ukoliko bi to moglo suci ne bi bili ni potrebni".

Greške u Premijer ligi u nekoliko posljednjih kola su očigledne. Treneri su nezadovoljni, tenzije su velike.

irfan peljto, nogometni suci, irfan peljto
FOTO: FK Sarajevo 

"Evidentno je da svako kolo ima grešaka. No, skandalozno je da je u našoj ligi važnije tko sudi utakmicu nego tko igra. Stvari koje se događaju u posljednje vrijeme možemo prepisati i jednom od najzanimljivijih prvenstava u povijesti našeg nogometa, pa čak i u regiji. Ovo je uistinu nevjerojatno. Pola lige se bori za izlazak u Europu, a pola za ostanak u ligi, samo je prvak poznat. Treneri također ne rade dobre stvari. Oni šute kada im nešto ide u prilog, a žale se kada im ne ide. Ja to zovem karmom. Sve mi je uredu dok je to sudački. Svi ćemo mi nekada pogriješiti, ali da se pravi tolika fama to ne razumijem. Znam da je možda i većina nas doprinijela tome, ali mislim da problem leži negdje dublje. Kod nas ima uistinu dobrih sudaca, a što se dogodi po pitanju nekih utakmica uistinu ne znam".

Biti sudac nije lagan posao.

"Vrlo je teško. Primjerice, neki klub napravi lakrdiju u medijima, a zatim mene delegiraju da sudim tom klubu iduću utakmicu. Ja pokušavam suditi na europskoj razini, a oni mi kažu: "Što si došao ovdje glumiti Europu?" Sve ja to razumijem."

Sutra se pak igra veliko finale Kupa između Zrinjskog i Veleža. Sudac je Luka Bilbija. Neki su već na društvenim mrežama počeli tražiti alibije i unaprijed stvarati pritisak.

"Da se mene pita, ako već ne mogu ja suditi, ja bi također da postavio Luku Bilbiju on je jako dobar izbor ili Antonija Bandića, ali on je postavljen za četvrtog suca. To su momci koji nose FIFA grb na prsima. Oni su po spremnosti odlični. Mogu iznijeti utakmicu na pravi način i dobar su izbor sigurno. Kod nas ima jako dobrih sudaca. Netko tko dođe u Premijer ligu i odsudi jednu sezonu korektno taj može uspjeti. Naše prve i druge lige zahtjevne i tu se dobro "ispeče" zanat prije Premijer lige. Sucima treba samo malo iskustva i oni mogu to sasvim solidno raditi. Mi smo nogometna nacija i gajimo tradicionalni sudački odgoj u cijeloj BiH", zaključio je Peljto.

Utakmica između Bayer Leverkusena i Rome igra u četvrtak (18. svinja) s početkom u 21 sat, a u prvom susretu Roma je slavila s 1:0. U drugom polufinalu Sevilla će dočekati Juventus nakon remija u Torinu (1:1).

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.