Irfan Peljto dobio novo veliko priznanje, delegiran za Ligu nacija

Irfan Peljto
Profimedia

Najbolji bh. nogometni sudac Irfan Peljto ponovno je dobio veliko priznanje. On je naime delegiran za utakmicu polufinala Lige nacija između Španjolske i Italije.

Glavni sudac susreta bit će Slovenac Slavko Vinčić, dok će mu prvi pomoćnici biti sunarodnjaci Andraž Kovačić i Tomaž Klančnik, dok će u VAR sobi biti također Slovenci Nejc Kajtazović i Matej Jug.

Peljti je pripala uloga četvrtog suca.

"Samo netko tko ne poznaje sudački posao i sudački rad može reći da je četvrti sudac nevažan. Njegova uloga je vrlo važna i on ima iste ingerencije kao i svaki sudac. Jedino nema pištaljku u fizičkom smislu. On sugerira, ima poseban kut gledanja u odnosu na sve druge suce na terenu. U samoj pripremi utakmice, glavni sudac mora pripremiti četvrtog suca za sve ono što ga može dočekati tijekom same utakmice, jer najviše startova i crvenih kartona se upravo dogodi na tom području izgubljenih lopti na centru terena. Tu idu laktovi, oštri startovi. Četvrti sudac ima dobar kut gledanja za takve stvari. Sve je dobro dok se može donijeti dobra odluka za to i dok se ne koristi VAR", rekao je u nedavnom razgovoru za Hercegovina.info Irfan Peljto.

"Druge ingerencije, koje možda izgledaju nevažno, su broj izmjena koje morate voditi. Tu može doći do neregularnosti utakmice, ako to dobro ne vodite. Tu su i nesportska ponašanja s klupa, trenera i igrača. Može doći do ubacivanja nekih predmeta, lopti i ostalog. Sve to četvrti sudac mora držati pod kontrolom, jer sve su to stvari koje kasnije mogu dovesti utakmicu u neki disbalans. Sve je to u cilju da sudački tim funkcionira što bolje", dodao je.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.