Hrvatska ispustila veliku prednost i ugrozila plsman na Euro

Hrvatska nogometna U-21 reprezentacija ugrozila je plasman na EP 2021. nakon što je u susretu devetog kola skupine 4 u Edinburghu odigrala 2-2 protiv Škotske premda je nakon prvog poluvremena vodila sa 2-0.

Hrvatska je imala vodstvo 2-0, no "poklon" vratara Adriana Šempera i glupost braniča Borne Sose vratili su Škotsku u život.

Odabranici izbornika Igora Bišćana nisu ostali bez izgleda za plasman na EURO, no sada više ne odlučuju sami o svojoj sudbini već će morati čekati pogrešku Češke i Škotske u zadnjem kolu.

Nakon lošeg ulaska u kvalifikacije za EP i dva domaća poraza od Škotske (1-2) i Češke (1-2), mlada hrvatska reprezentacija je nanizala pet pobjeda i remi stigavši u poziciju da pobjedom u Škotskoj stigne na korak do plasmana na EP koje će se iduće godine održati u Mađarskoj i Sloveniji.

Hrvatska je odlično krenula u Edinburghu stigavši do prednosti u 20. minuti golom Nikole Mora. Samo pet minuta kasnije Kristijan Bistrović je prekrasnim udarcem sa 20-tak metara pogodio suprotne rašlje za 2-0.

Mladi "Vatreni" su imali vodstvo i igru, nažalost, u drugom dijelu sve se okrenulo.

Domaćin je smanjio u 54. minuti nakon velike pogreške vratara Adriana Šempera kojem je lopta prošla kroz ruke nakon udarca Glenna Middletona. Samo dvije minute kasnije Hrvatska je ostala s igračem manje nakon gluposti Borne Sose koji je dobio crvni karton zbog udaranja suparničkog igrača.

Škotska je s igračem više navalila po izjednačenje i Connor McLennan je u 70. minuti precizno pogodio za 2-2. Dvije minute kasnije i domaćin je ostao s igračem manje. Billy Gilmour je napravio prekršaj na Nejašmiću i onda očito nešto dobacio talijanskom sucu Michaelu Fabbriju koji mu je pokazao direktan crveni karton. Bio je to potez koji je našu mladu reprezentaciju možda i spasio od poraza. U nastavku susreta Hrvatska je lovila pobjedu, ali ostalo je 2-2.

Uoči zadnjeg kola Hrvatska je na trećem mjestu sa 17 bodova iza ke koje imaju po 18 bodova.

Mnogo toga će biti jasnije već sutra kada Češka gostuje u Grčkoj. Česi bi pobjedom osigurali prvo ili drugo mjesto u skupini. 

Hrvatska će posljednji susret u skupini igrati u utorak u Puli pobijediti Litvu i osim pobjede morat će navijati za kisk Škotske u Grčkoj.

Direktan plasman na EURO izborit će pobjednici devet skupina, te pet najboljih drugoplasiranih skupina.

Škotska - Hrvatska 2-2 (Middleton 54, McLennan 70 / Moro 20, Bistrović 25)

LJESTVICA:

1. Češka         9    5    3    1    18-4     18
2. Škotska       9    5    3    1    16-3     18
3. HRVATSKA      9    5    2    2    30-7     17
4. Grčka         8    4    1    3    9-9      13
5. Litva         8    2    1    5    6-8       7
6.  San Marino   9    0    0    9    0-47      0

13. studenog:
Litva - San Marino
Grčka - Češka

17. studenog:
HRVATSKA - Litva
Grčka - Škotska