DALIĆ PRED RJEŠENJEM VELIKOG PROBLEMA Evo kako bi trebala izgledati Hrvatska u ključnom okršaju

Zlatko Dalić
Borna Jakšić/PIXSELL

Ante Budimir vratio se među Vatrene i dobio poziciju prvog centarfora, vođa napada Osasune predvodit će Hrvatsku ofenzivu na Latvijce. Budimir je zabio osam golova ove sezone, od toga sedam u La Ligi i jedan u Europi, vruć je, a Zlatko Dalić bi to volio od njega dobiti i u hrvatskom dresu. Zabije li gol bio bi mu prvi službeni za Vatrene.

Izbornik je već na okupljanju izabrane vrste u ponedjeljak ponudio neka rješenja za utakmicu s Latvijom, primjerice da će Joško Gvardiol biti lijevi branič, a Dominik Livaković ostati jedinica. U sredini obrane, čim je to postalo jasno, iskristalizirao se tandem Martin Erlić – Josip Šutalo, iako je u konkurenciji uvijek i Domagoj Vida. Obnovom ozljede Josipa Juranovića, koja nije do kraja ni bila sanirana, Josip Stanišić ostao je jedini desni bek u rosteru, pišu Sportske novosti.

Luka Modrić i Marcelo Brozović su senatori i vedete u sredini terena. Pitanje Brozovićeve razine izvedbe sve golica, kome je god stalo do Hrvatske zna da je vrlo bitan za igru naše reprezentacije. Dalić ga treba i očekuje u kvalitetnijem izdanju nego što je bilo u listopadu. Latvija nije ekipa koja se može nametnuti, no Hrvatska traži kreaciju, akcije i šanse kako bi došla kroz to do pogodaka.

Izbornik je kazao da je prigodu od prve minuta namjeravao dati Luki Sučiću, no on je na kraju ostao u Zagrebu uslijed viroze. Neće biti klasične zamjene za Kovačića nego će raspored iz 4-3-3 biti promijenjen u 4-2-3-1 te će Vatreni imati ofenzivnog veznjaka.

Po pitanju ostalih napadačkih rješenja Dalić se nije referirao, ali dao je dva opisa – želi igrače koji će centaršutevima hraniti Budimira, no ujedno i prolazima jedan na jedan činiti višak, ići na gol, a ne samo vraćati loptu unatrag, kako je izbornik kazao. Tko odgovara tom profilu? Na lijevoj strani Luka Ivanušec, kao opcija B Marko Pjaca, na desnoj više od ikoga Marco Pašalić koji još nema niti jedan nastup.

Inicijalno prednost ima Andrej Kramarić, a ako on bude sačuvan za Armeniju, barem utoliko da ne starta, onda u prvi plan mogu i Lovro Majer i - Marco Pašalić. Ofenzivni vezni je Mario Pašalić, premda je pozivom Martinu Baturini izbornik baš kao argument naveo da prolazi jedan na jedan što drugi veznjaci ne rade. Marco Pašalić i Martin Baturina nisu daleko od minutaže na stadionu Skonta, pitanje je od starta ili kasnije tijekom utakmice. Obojica čekaju debi.

Koliko igrača je otpalo prije mjesec dana i sada, kao da se nešto urotilo protiv Hrvatske, a to podsjeća na završnicu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2010. u Južnoj Africi koja nije dobro okončana po nas. Latviju treba ozbiljno shvatiti, pobjeda je nužna da se održi izgledi do zadnjeg kola i ogleda s Armenijom. Iako postoje kombinacije i da Hrvatska ode na Euro bez pobjede u Rigi.

Vjerojatni sastav: Livaković - Stanišić, Erlić, Šutalo, Gvardiol - Modrić, Brozović - Kramarić (Marco Pašalić, Majer), Mario Pašalić, Ivanušec - Budimir