HORDE ZLA "Niti jedna čaša nije razbijena, ništa nije uništeno i nitko nije napadnut"

Zrinjski Sarajevo
Hercegovina.info

Nakon što je zbog jučerašnjih navijačkih nereda u Sarajevu uhićeno više pripadnika navijačke grupe 'Horde zla', navedena skupina oglasila se večeras priopćenjem na svojim stranicama.

Isto prenosimo u cijelosti.

"Čitajući naslove na portalima, priopćenje institucija i pojedinaca, dalo bi se zaključiti da je jučer u Sarajevu pokušan, u najmanju ruku, državni udar. Mediji su se utrkivali da objave što krvaviji naslov, pripadnici organa reda su se na ulicama potrudili da zastraše sve građane, bilo da se radi o navijačima ili prolaznicima, te su svi zajedno stvorili ratnu atmosferu u cijelom gradu.

Pojedinačno gledajući, nije to ništa novo, posebno za UNFKS koji je i ranije bio izložen raznim pritiscima, lažima i dezinformacijama. Vratimo se jučerašnjem danu - što se zapravo dogodilo? U prijepodnevnim satima, pripadnici MUP-a presreli su grupu navijača, spriječili potencijalni sukob s gradskim rivalima, uhitili pojedince. Zvuči uobičajeno za bilo koji derbi na svijetu. Tu počinje ono na što skrećemo pažnju, a to je - orkestrirana, dobro smišljena hajka praćena medijskim terorom, pa tako imamo navode o masovnom sukobu huligana, uništenom cijelom jednom naselju, napadu na policiju, pa do onog najgoreg - pokušaju ubojstva dva pripadnika MUP-a ŽS.

Nakon toga odmah počinju unaprijed spremljena priopćenja i izjave, zabrana dolaska gostujućih navijača, represija, maltretiranje svakoga tko ima veze s UNFKS, a na ulicama, čak i onih koji samo navijaju za FKS. Dan nakon svega, slobodno možemo reći istinu, koliko god je netko želio osporiti, a to je da se ništa od navedenog nije dogodilo.

Zvuči simbolično, ali niti jedna jedina čaša jučer nije razbijena, ništa nije uništeno, nitko nije napadnut, a posebno ne pripadnici MUP-a. O “pokušaju ubojstva” sve je rečeno na video snimci koja je objavljena u medijima (doduše, dosta kasno ali dobro je da je ikako objavljen), a na kojem se apsolutno sve vidi - i pozicija sudionika, reakcija i ponašanje istih, kao i ishod tog “pokušaja ubojstva”. Postavljamo pitanje kome je i s kojim ciljem bilo u interesu da se jučer stvori atmosfera koja je stvorena, kome je u interesu da se zabrani dolazak gostujućih navijača, kome je interes da se UNFKS ugasi? Dakle, jučer je potpuno samovoljno i neopravdano zabranjen dolazak gostujućim navijačima na utakmicu bez ikakvog valjanog razloga ili objašnjenja. Minorni incident koji se dogodio zasigurno ne može biti razlog niti opravdanje za takvu ishitrenu, štetnu i nepravednu odluku kojom je onemogućeno prisustvo 1500 navijača Sarajeva na Grbavici usprkos činjenici da su svi posjedovali valjane ulaznice za utakmicu. Ovakvom odlukom nanesena je šteta našem klubu te je uskraćena podrška našim igračima u gradskom derbiju što je presedan u povijesti sarajevskog derbija.

Postaje simptomatično da se samo UNFKS prikazuje kako izvor svih problema, a da se druge informacije vješto zataškavaju i cenzuriraju. I na kraju napominjemo da politike, pojedinci, organizacije i institucije koje pokušavaju u izbornoj godini staviti UNFKS pod nadzor neće uspjeti, jer naša odanost i ljubav prema klubu nema granica. Naši ideali su iznad dnevnopolitičkih, jer naša stranka je FK Sarajevo. Mi nikad odustati nećemo", poručili su.