Hari Vukas: Željan sam novih izazova i želim napraviti velike stvari sa Zrinjskim

Hari Vukas: Željan sam novih izazova i želim napraviti velike stvari sa Zrinjskim
Ali Baka Slišković je i kao trener postavio lijepe standarde u Zrinjskom iz Mostara. Osvojio je dvije titule u nizu u sezonama 2016/17. i 2017./18., ali nakon prošle koja je bila neuspješna, došlo je do razlaza...

U njegove je cipele uskočio Hari Vukas koji je po preuzimanju dužnosti odmah istaknuo da je pred njim ogromna odgovornost i čast naslijediti velikog Baku.

"Da, osjećam veliku odgovornost s obzirom na rezultate koje je klub ostvarivao proteklih godina. Četiri naslova prvaka u zadnjih šest godina, dva naslova u zadnje tri godine... Letvica je postavljena zaista visoko", istaknuo je na početku razgovora novi trener Zrinjskog.

Što vas je 'kupilo' da prihvatite ponudu?

"Zrinjski je pojam u bh. okvirima. Pravi klub, kvalitetan, razina za sebe. I shodno tome, za mene je to jedan veliki izazov. Znate, u trenerskom poslu nazove vas netko, pa bude hoću-neću. Ali kad je o Zrinjskom riječ, čim sam se čuo s njima, odmah sam rekao da sam zainteresiran. Naravno, razgovarao sam nakon toga detaljnije sa sportskim direktorom, nije to bio pristanak naslijepo, ali željan sam novih izazova i želim napraviti velike stvari sa Zrinjskim."

Iz kluba su prilikom predstavljanja rekli da vas vide kao trenera s kojim mogu ispuniti ambicije. Pa koje bi to bile?

"Nema tu puno filozofije! Cilj je vratiti titulu u Mostar! Što se ostalih natjecanja tiče, plan je doći barem do 3. pretkola u Europi, a u Kupu odigrati bolje nego prošle sezone kad se došlo do četvrtfinala."

Do početka nove sezone i prve europske utakmice manje je od mjesec dana. Hoćete li imati dovoljno vremena da pripremite momčad i usadite svoje ideje?

"Sigurno da hoću! Mjesec dana je dovoljno. Nije bilo velike stanke između dviju sezona pa nisu igrači izgubili puno na fizičkom planu. Ali, naravno, potrebna je prvo dobra fizička priprema, a onda na to nadograditi taktički dio. Uostalom, to mi je glavni zadatak sad, pripremiti momčad za sezonu i usaditi te svoje ideje u igru", ističe splitski trener koji se osvrnuo nakratko i na skorašnji ždrijeb za Europsku ligu.

"Bacio sam malo oko na potencijalne protivnike, ali nisam se previše zamarao željama koga izbjeći, koga izvući. Koga nam ždrijeb donese... Sve te momčadi su plasman u Europu izborile na račun prošle sezone i tko zna kakve su uoči ove nove. Kad doznamo protivnika, onda ćemo se temeljito pripremiti za njega, analizirati, odrediti plan, napraviti sve potrebno", ističe Vukas.

Kad smo već kod ideja igre, kakav stil nogometa preferirate? I tko vam je trenerski uzor?

"Ne mogu reći da imam neki uzor. Svi mi treneri težimo gledati prema najboljima, Guardioli, Kloppu... Svi gledamo sve te velike momčadi. Ali nemam nekog uzora. Proveo sam dosta vremena kao pomoćnik Igoru Tudoru, njega baš jako cijenim i zaista sam puno naučio od njega. Čovjek je osam godina bio u Juventusu, upoznao je talijanski sustav rada... Kažem, baš sam dosta naučio od Igora", otkriva nekadašnji Tudorov suradnik te se osvrće i na dio pitanja oko vlastite nogometne filozofije.

"Filozofija se nameće sama od sebe. Zrinjski je među najboljim klubovima u bh. nogometu, logično je da želimo dominirati, igrati brzo, dobiti što više utakmica."

Jeste se možda čuli s Bakom Sliškovićem, je li napravio "primopredaju vlasti"?

"Jučer sam se baš vidio s njim! To je prvo što sam napravio nakon što sam stigao u Mostar i odradio predstavljanje. Popričali smo. Gledajte, svi znamo tko je Baka. Napravio je impozantne rezultate tu u Zrinjskom, podigao ljestvicu očekivanja, a ja sam dobio zanimljive informacije i opservacije od njega", pomalo tajnovit je Vukas.

Jeste li se stigli upoznati s momčadi, što ste zatekli, kakvi su dojmovi?

"Ljudi u klubu rade jako ozbiljno, ne prepuštaju ništa slučaju. Tako su već došle neke prinove, neke igrače znam otprije, neke sam upoznao. Jučer je bila prozivka, odradili smo popodne i prvi trening. Sad polako upoznajem momčad. Imamo plan rada, radimo po njemu. Siguran sam da će iz dana u dan biti sve bolje."

Ovo vam je prvi samostalni trenerski angažman nakon Hajduka, imate tremu?

"U sportu uvijek mora postojati neka... može se to nazvati trema, ali morate imati nešto što vas tjera, nešto što radi u vama unutra. To je normalno. Ja sa sobom nosim veliko iskustvo rada u Turskoj tako da ti pozitivni trnci nestaju s prvim, drugim treningom. Jer nisam ja došao na teren prvi put nakon ne znam koliko. Godinama sam ja već u ovome, sve je postalo stvar rutine."

Dugo ste surađivali s Igorom Tudorom, on je sad u Udineseu, kako to da niste s njim tamo?

"Došao je u klub koji ima svoj stožer posložen od ranije, slično kao što je meni sad u Zrinjskom. Imat ću za suradnike domaće ljude, koji su bili i s Bakom. Tako je i s Tudorom bilo, Udinese je zadržao stožer koji je već bio u klubu", pojašnjava Vukas.

Kako to da ste se odlučili za trenerski posao s obzirom na probleme sa srcem zbog kojih ste prekinuli igračku karijeru? Ne bojite se da bi vam stres koji dolazi s trenerskim poslom mogao naškoditi?

"Vjerujem da je stres začetnik svega negativnog, ali svi se mi borimo sa stresom na ovaj ili onaj način. Pitanje je kako pojedinac reagira na stres. Da, ja sam završio karijeru zbog srca, ali nakon određenog razdoblja upisao sam trenersku školu i rekao sam sebi: "Hari, upiši tu školu. I za početak, radi s djecom, vidi kako će ti ići. Osjetiš li da to želiš, da je to nešto što te ispunjava, nastavi. Brzo ćeš vidjeti je li to ono što si htio". I tako sam počeo. Neprestano sam težio učenju i napredovanju i eto, tako sam i ostao u trenerskom poslu. A probleme sa srcem ne osjetim, jednostavno ih nema", naglasio je splitski stručnjak.

Lijepo je to čuti! A iako je otišao u Mostar, nezaobilazna tema u razgovoru s Vukasom uvijek je i Hajduk. On je bio na klupi s Tudorom kad je osvojen zadnji trofej, kup 2013. godine. Kako sad vidite bijele, pratite li ih?

"Naravno, pratim ih! Pružili su dobre igre na proljeće. Na zimu je bila teška situacija, ali uspjelo se dohvatiti Europu. I to na sjajan način, dobrom igrom. Bilo je i malo sreće, ali to je sastavni dio sporta. Treba sad vidjeti kako će se odraditi prijelazni rok, bitno je da se odrade i dobre pripreme. A znate kakav je Split, malo bolji rezultat i eto euforije. Ja očekujem i nadamo se svi mi koji smo vezani uz Hajduk, da će se krenuti u dobrom smjeru", zaključio je Vukas.

Na početku intervjua rekao je da ima nekoliko minuta vremena pa nismo htjeli više 'gnjaviti'. I ovako se odužilo malo, ali što ćemo, ima čovjek s njim o čemu popričati. A kroz čitav razgovor ostavio je dojam velikog gospodina. Tih, nenametljiv, objektivan, bez pompoznog razbacivanja riječima... S jednakim žarom priča o Zrinjskom kao i o bivšem klubu, Hajduku. Bez otrovnih strelica i dociranja. Neke bi se "legende" splitskog velikana mogle ugledati na njega.

100posto.hr