FOTO  Dinamo i Hajduk u 17 godina progutali 59 trenera!

Hrvatski treneri pali su na niske grane. Zadržati se na klupi hrvatskih prvoligaša duže od jedne godine stvarno je podvig, pogotovo ako vodite Dinamo ili Hajduk. U manje od trećine HNL-a, u osam kola, obavljena je već osma promjena trenera!

No, ti 'pozitivni šokovi' smjenom trenera nikad se nisu pokazali učinkoviti. Novi trener rijetko bi donio kakav pomak, a rezultati ne bi ništa odskakali od učinka onog prethodnog. I onda nova smjena i tako unedogled. Čovjek se zapita jesu li baš svi treneri tako loši, ili Uprave klubova traže alibije u smjenama trenera.

U Europi je to drukčije. Prošle sezone u Ligi petice u 98 klubova radilo je 136 trenera, dakle trećina je mijenjala trenera, pišu Sportske novosti. Smjene su instrument manjih i klubova u borbi za opstanak, ali i tri velikana posegnula su za nepopularnom mjerom - Chelsea, Real Madrid i Bayern. Promjene su uvijek rizične, što pokazuje Newcastle, koji je ispao unatoč tri stručnjaka - Kevin Keegan, Joe Kinnear i Alan Shearer.

Kao izuzetak pravila je primjer Derby Countyja. Lani su ispali uz rekordno malo bodova (tek 11 od 114!), ali nisu mijenjali trenera, već je Paul Jewell potvrđen i za iduću sezonu! Najmanje je promjena trenera, 4-5 po sezoni, u francuskoj i njemačkoj ligi.

Znakovit je i sljedeći podatak: tri od četiri finalista Kupa Uefe i Lige prvaka imaju iste trenere najmanje pet godina – Ferguson je u Manchester Unitedu od 1986., Schaaf u Werderu od 1999., Lucescu u Šahtaru od 2004. godine. Pep Guardiola je novi na klupi Barce, ali kao dijete kluba dobro poznaje okruženje.

U HNL-u je od 1992. godine bilo bezbroj smjena. Dinamo je imao 29, a Hajduk čak 30 trenerskih promjena. U prosjeku gotovo dva trenera po sezoni! Najveći apsurd je što je Dinamo u dva razdoblja od po četiri uzastopne titule (1996.–1999. te 2006.–2009.) nakon svakog naslova prvaka mijenjao trenera.

 

Dnevnik.hr/hercegovina.info