Hajduk spustio Dinamo na zemlju: Jesu li Modri oštećeni ili nisu navikli na ovakav sudački tretman u HNL-u?

Hajduk, Dinamo, Hajduk Split, Dinamo Hajduk, Dinamo, GNK Dinamo, nogomet, Hrvatska, Hajduk, Dinamo, Hajduk

Hajduk je nakon 1259 dana pobijedio Dinamo u Splitu i nakon 1399 dana opet je izbio na prvo mjesto na ljestvici. Dovoljno za veliko slavlje na skoro dupke punom Poljudu.

Atmosfera je bila sjajna, igra nešto manje blještava. Nije to bio nogomet za polizati prste, ali uzbuđenja ipak nije nedostajalo. 

Što ti je nogomet, Dinamo je izgubio na sličan način kako je pobjeđivao ili je barem remizirao u nekim posljednjim utakmicama, recimo u Tronhdeimu ili Osijeku.

Fortuna ovaj put nije bila uz Modre. U prvom poluvremenu bili su dosta bolja momčad, no nisu postigli pogodak, a nogomet se igra zbog golova. Šanse se ne broje. To su nedavno najbolje spoznali igrači Rosenborga, sada i Dinama.

Hajduk je zasluženo slavio
Kako igrače Dinama nije bila briga što su i kako odigrali u Trondheimu, jer je jedino bitno bilo da izvuku povoljan rezultat i plasiraju se u Ligu prvaka, takosada ni igrače Hajduka ne zanima, u smislu igre, kako su došli do pobjede. 

Kad se podvuče crta, Hajduk je zasluženo slavio, njegovoj pobjedi nema većih primjedbi. Ne može se reći da su pobijedili zbog sudačkih pogrešaka. Kad je tako, uvijek je zasluženo. Dapače, upravo bi se Splićani mogli najviše žaliti na suđenje. 

Mogao je sudac Batinić dosuditi jedanaesterac za Hajduk, bio je kontakt, no naš je dojam da je Jradi pao s odgodom. Nakon kontakta je ostao na nogama, a onda je koju desetinku poslije odlučio pasti. Vjerojatno je to navelo Batinića da ne pokaže na bijelu točku. Tako nam se čini.

Modri ljutiti nakon utakmice
Igrači Dinama bili su jako ljutiti netom nakon svršetka utakmice. Vidjelo se da su bili nezadovoljni suđenjem, pokazali su to nervoznim reakcijama na terenu i pokraj njega. Odbijali su dati izjave „pokretnim mikrofonima“.

To su radili na dosta grub način. Samo je Bruno Petković jednom riječju dao odgovor na pitanje kakva je bila utakmica: „Odlična“, odbrusio je i pohitao u svlačionicu. Nije se mogao ne zamijetiti sarkazam u glasu talentiranog napadača Dinama. 

Cinici će reći kako je očito da Modri nisu navikli na ovakav sudački tretman u HNL-u. Možda se Batinić malo pogubio u završnici utakmice, počeo je izvlačiti kartone poput revolveraša, iako će tek podrobnije analize reći je li i gdje pogriješio.

U svakom slučaju, suci nisu ključan razlog Dinamova poraza. Glavni razlog je loša realizacija ili, ako hoćete, sjajna partija mladog Hajdukovog vratara Ljubića.

Loša realizacija i vratar Hajduka glavni su razlozi Dinamova poraza

Da su Modri zabili što su morali, konačni rezultat bio bi sasvim drukčiji. Stoga se najviše moraju ljutiti na sebe. Hajduk je dobio Dinamo svojim starim receptom – agresijom i fanatičnom borbenošću. 

Nepisano je pravilo da se jedino na taj način može nadoknaditi manjak kvalitete. Još kada imate takav navijački vjetar u leđa, kada vas prati gromki huk s tribina, nije rijedak slučaj u nogometu da slabija momčad pobijedi objektivno bolju. Naravno, uvijek je potrebno i malo sreće da bi se ostvario podvig.

Hajduk je ovaj put iskoristio što mu se ponudilo. Ovaj put je uspio pobijediti favorizirani Dinamo i spustiti ga na zemlju, no ostaje pitanje hoće li se uspjeti nositi s Modrima na duže staze?

Može li Hajduk zaprijetiti Dinamu na duže staze?

Ima li ovaj Hajduk snage ozbiljnije zaprijetiti Dinamu i dovesti prvenstvo u uzbudljivu završnicu? Objektivno, jako teško, ali ne i nemoguće. Modri jesu dosta kvalitetniji, ali puno će energije trošiti u Ligi prvaka. 

Koliko god se trudili ostati usredotočeni na HNL, Liga prvaka ipak će im biti u fokusu. I sinoć su Modri izgledali nekako fizički i psihički iscijeđeni, kao da su već u mislima slušali himnu Lige prvaka.

Što duže Modri budu uspješno brodili Europom, manje će se baviti HNL-om. To je velika Hajdukova šansa. I ne samo Hajdukova nego i Rijekina i Osijekova. Ako do zimske stanke ostanu u egalu s Dinamom i potom se svi uspiju malo pojačati, proljeće bi možda moglo biti jako zanimljivo. 

gol.hr