DETALJI SUKOBA IBRIČIĆA I SUCA MUSE "Znam gdje ti žena radi i da imaš dijete, zato pripazi"

Ibričić i Mateo Musa
Klix

Disciplinska komisija Nogometnog saveza BiH je krajem ožujka odredila brojne kazne za FK Sarajevo, a danas su u službenom glasniku precizirali što se točno događalo na kontroverznom susretu između Bordo tima i Borca.

Naime, komisija je razmatrala izvješća službenih osoba s uzvratne utakmice četvrtfinala Kupa BiH koja je prekinuta u sudačkoj nadoknadi drugog poluvremena zbog napuštanja terena igrača domaćeg tima.

Sarajevo je na kraju kažnjeno novčanom kaznom od 22.000 KM i oduzimanjem tri boda zbog napuštanja terena za igru, propusta u organizaciji utakmice, upotrebe pirotehničkih sredstava i ubacivanja tvrdih predmeta u teren s kojim je pogođena službena osoba, neprofesionalnog ponašanja zaštitara te ulaska neovlaštenih osoba u teren.

Predsjednik FK Sarajevo Ismir Mirvić je kažnjen zabranom vršenja funkcija u nogometu u trajanju od godine i novčanom kaznom od 2.000 KM. Sada su iz Saveza u glasniku pojasnili da se Mirviću na teret stavlja to što je iz VIP lože stadiona ušao na teren za igru te se nakon prigovora upućenih sudaca, uputio ka dijelu terena za igru, a koji vodi prema svlačionicama stadiona, i prema igračima i članovima stručnog stožera FK Sarajevo, koji su se nalazili na navedenom dijelu terena i neposredno uz isti, tri puta uputio gestikulirajući pokret rukom da napuste teren za igru i krenu u pravcu svlačionica, što su isti i učinili te je utakmica prekinuta i nije nastavljena.

Šef stručnog stožera FK Sarajevo Simon Rožman kažnjen je uvjetnom suspenzijom od tri mjeseca te novčanom kaznom od 2.000 KM.

Drugi pomoćni trener FK Sarajevo Senijad Ibričić je kažnjen zabranom vršenja funkcija u nogometu u trajanju od sedam mjeseci i novčanom kaznom od 3.000 KM. Današnjim dokumentom Savez objašnjava da je Ibričić kažnjen jer je prvobitno oko 16:00 sati prije početka utakmice ušao u svlačionicu za suce i glavnom sucu Mateu Musi se obratio riječima: "Je li te stid, znaš li gdje si došao? Znam gdje radiš, znam što ti žena radi, znam da imaš jedno dijete, zato pripazi kako danas sudiš, znam sve o tebi!", nakon čega se udaljio iz svlačionice te je tako upotrijebio prijetnju radi vršenja pritiska na službeno lice utakmice, prenosi Klix.

Nastavak je uslijedio u sudačkoj nadoknadi utakmice kada je ustao s klupe za rezervne igrače i službene osobe FK Sarajevo i zajedno s glavnim trenerom Rožmanom, iz tehničkog prostora ušao na teren za igru te krećući se terenom za igru, a prema tunelu stadiona, igračima i članovima stručnog stožera FK Sarajevo upućivao glasne povike "Idemo napolje", pri tom nekoliko puta jasno gestikulirajući rukama u smislu napuštanja terena za igru te je tako počinio nagovaranje na prekid utakmice, što je cijeli tim FK Sarajevo prihvatio i napustio teren za igru, uslijed čega je utakmica prekinuta i nije nastavljena.

Pomoćni trener FK Sarajevo Luka Gobec zbog crvenog kartona kažnjen je s dvije utakmice suspenzije i novčanom kaznom od 1.000 KM.

Oficir za sigurnost FK Sarajevo Zlatan Čakal je kažnjen novčanom kaznom od 1.500 KM zbog neizvršavanja obaveza.