DAVID ČAMBER KAO MARCO VAN BASTEN "Nije loš pogodak, bit će ih još ako Bog da. Prilagodio sam se u Italiji"

David Čamber
Venezia F.C.

David Čamber kao Marco van Basten. Tako bi smo rekli nakon fantastičnog pogotka kojeg je mladi nogometaš talijanske Venezie postigao za mladu reprezentaciju Bosne i Hercegovine protiv Slovenije koja se igrala protekli tjedan. Bila je to akcija u dva poteza izabranika Maria Ivankovića. Karić je ispucao jednu loptu koja je preletjela obranu Slovenaca, a gotovo iz mrtvog kuta je Čamber ljevicom spremio u dalji kut Štrasbergera. Pogodak uistinu vrijedan pogledati nekoliko puta.

"Nije loš pogodak. Bit će ih još ako Bog da", kaže nam mladi nogometaš uz smijeh.

Pitamo ga je li gađao.

"Nego što", odlučno će.

Pitamo i je li ovo najbolji pogodak u karijeri.

"Idemo reći da jest. Bilo je tu još nekih lijepih pogodaka. Primjerice, zabio sam protiv Torina prije neka dva mjeseca. Taj pogodak je bio proglašen za najbolji pogodak mjeseca ovdje u Italiji".

Kada je riječ o okupljanju reprezentacije, mladi nogometaši BiH odigrali su dvije utakmice protiv Slovenije.

"Prvu utakmicu smo odigrali dobro, jako dobro smo stali u blok i dobro se branili. Imali smo nekih prilika koje nismo iskoristili i završilo je bez pogodaka što je, mogu reći, za nas pozitivan rezultat. Drugu utakmicu smo krenuli s izmiješanom postavom. Nakon što je Slovenija povela s 0:2 izbornik je morao raditi neke izmjene. Ja sam krenuo s klupe, pa sam ušao u 35. minuti utakmice. Drugo poluvrijeme sam imao nekih dobrih prilika koje nisam iskoristio, pogodio sam spoj grede i vratnice, ali sam i postigao taj spomenuti pogodak. Rezultat nije pozitivan, ali kada se sve sagleda i nije bilo tako loše".

Vjeruje kako ova generacija može ostvariti dobar rezultat, samo treba malo vremena za posložiti se i uigrati.

"Bilo je ovo prvo pravo okupljanje i za prvi put možemo reći da je bilo dobro. Ne znam koliko ćemo točno imati okupljanja do kvalifikacija, ali je se nadam da će to biti još dva, pa i tri puta. Ukoliko se uigramo, mislim da možemo proći u elitnu skupinu", kaže Čamber za Hercegovina.info.

Kada govorimo o mladom Čamberu, riječ je o mladom nogometašu iz Posušja koji točno u svibnju prije dvije godine iz Zrinjskog kao 16-godišnjak prodan u Veneziju za 150.000 eura. Želio je Čambera i Hajduk s kojim se bilo u pregovorima, no na kraju ga je put odveo u Italiju.

David Čamber

"Kada sam došao iz Zrinjskog nisam znao ni talijanski ni engleski jezik, bilo je uistinu teško. Stavili su me odmah da treniram za Primaveru sa 16 godina. Trenirao sam i radio, ali ponavljam bilo je jako teško. Igrao sam utakmice za U-17 momčad u Serie A, a trenirao sam s Primaverom. Kako je vrijeme prolazilo polako sam se prilagođavao. Postigao sam i nekoliko pogodaka u prvenstvu, iako moram reći da sam zbog reprezentacija dosta utakmica za klub propustio. Tu prvu sezonu nisam nikako igrao Primaveru. Treneri su mi govorili da je sve dobro, da dobro treniram i da će biti prilike. No, kako nisam igrao tražio sam da me vrate za U-18. Odmah je dobro krenulo. Postigao sam pogodak protiv Torina, protiv Verone, a evo sada i u reprezentaciji. Ide sve puno bolje sada", ističe.

Vlasnici kluba su Amerikanci koji žele Veneziju vratiti u Serie A.

"Kada je riječ o klubu, U-19 momčad za koju bi uskoro trebao igrati, ušla je u doigravanje za Primaveru 1 i tu su nam velike šanse za ulazak. Prva momčad ušla je pak u doigravanje za Serie A. Sve se poklopilo i bilo bi lijepo kada bi se izborili viši rangovi natjecanja. Klub se diže iz dana u dan."

David Čamber

Njegovi osobni ciljevi za narednu sezonu su jasni.

"Za sljedeću sezonu ću dati sve od sebe da budem standardan u Primaveri, ali i da treniram s prvom momčadi i upišem neki nastup. To bi bilo odlično za mene".

Život u Italiji je odličan, ali nedostaje mu hercegovačka hrana.

"Danas je puno lakše. Naučio sam oba jezika, talijanski i engleski. Život ovdje je u jednu ruku dobar, ali ima i nekih mana. Primjerice, nikako se ne mogu priviknuti na hranu. Imamo tjesteninu svaki dan dva puta. Lijepa je ona, ali malo i dosadi", kaže uz smijeh.

Pitamo je li mu nedostaju domaća sarma ili možda raštika?

"To najviše", dodaje ponovno uz smijeh.

"Šalu na stranu, što se tiče života ovdje sviđa mi se, lijepo je. Ne mogu se požaliti na ništa", kaže.

Najviše vremena provodi sa suigračem iz Slovenije.

"Stigao nam je Mladen Mutavčić. Njegovi roditelji su iz Doboja tako da zna naš jezik. Od kada je on došao puno mi je lakše. Prvu godinu dana nije bilo baš nikoga s naših prostora. Ni roditelje nisam vidio prvih pola godine. Kada sam naučio jezik i stekao društvo, onda je stigao i Mutavčić i sada je sve pun, puno lakše."

David Čamber

Pomno prati sve što se događa u domaćem nogometu u BiH.

"Naravno da pratim. Drago mi je što je Zrinjski ponovno osvojio prvenstvo, a sada imaju priliku i za osvajanje Kupa, nadam se da će i to uzeti. Navijam isto tako i za Posušje. Nadam se da će i oni ostvariti svoj cilj i ostati u društvu najboljih", zaključio je mladi Čamber u razgovoru za naš portal.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.