DA SILVA PRED UTAKMICU GENERACIJE "Svi me zovu i pitaju za koga ću navijati, pa tu nema nikakve dvojbe..."

Eduardo Da Silva

Zove me cijeli svijet, pitaju za koga ću navijati, kao da tu ima imalo dvojbe – odaziva se Eduardo Da Silva za Slobodnu Dalmaciju, legendarni već golgeter hrvatske nogometne reprezentacije, Brazilac, naturalizirani Hrvat...

Da, ima li dileme? -  pitamo ga, a iz Rio de Janeira stiže očekivani odgovor:

- Navijat ću za Hrvatsku naravno, za koga sam davao golove u karijeri?! Hrvatska me osvojila i sve što imam u životu dala mi je i omogućila Hrvatska. Od mladih dana, kao dječak živio sam u Zagrebu, a kasnije upoznao i sve ljepote Hrvatske – priča Da Silva na hrvatskom jeziku.

Posebna je emocija susret Hrvatske i Brazila?

- Namjeravam otići u kafić s prijateljima, tražimo pogodno mjesto gdje će primit naše miješano društvo. Ja ću, nemojte sumnjati, biti u dresu hrvatske reprezentacije. Pa svi moji znaju da sam veći Hrvat, nego Brazilac!

Kakva će biti utakmica?

- Brazil je doista jak, ali se i Hrvatska pokazala kao vrlo snažna, iskusna momčad. Uostalom, momčad koja ima Modrića i takve klase ima svoju šansu, naravno. I ja vjerujem da može pobijediti.

Kako vam se ukupno čini prvenstvo?

- Ovo je prvi Mundijal da ga gledam u miru, kao navijač, da nisam više igrač s obvezama. Imam vremena kod kuće sve pogledati. Hrvatska je prije četiri godine dala do znanja da svatko može osvojiti Svjetsko prvenstvo, malo je falilo da uzmemo zlato, a ne samo srebro. Tek sada počinje ono pravo, od četvrt-finala. Sve je dosad bilo zagrijavanje. Hrvatska je po mojim očekivanjima ušla među osam.

- Za mene je favorit Francuska jer ima ujednačenu i snažnu momčad. Ja sam visoko vidio i Njemačku i Belgiju, a one su ispale i razočarale.  Francuska pak ima sustav koji se ne mijenja i tu je još Argentina koja je skupila sve svoje najbolje igrače...

Brazil?

- I oni su favoriti da osvoje, Brazil ima izvrsne igrače, nekolicinu koji mogu sami riješiti utakmicu, uz Neymara istakli su se Vinicius, Casemiro... Nakon što su lakoćom svladali svladali Južnu Koreju, u Brazilu se već svi vide kao da su prvaci. No, ja se nadam da će Hrvatska uspjeti. Ima taj natjecateljski, pobjednički gard iz Rusije, a to je vrlo važno, često zna biti i presudno.

Neymar je bio ozlijeđen?

- I sigurno osjeća posljedice tog udarca. Ja znam kako je to kad imaš ozlijeđen gležanj, igraš pod blokadom i mentalno si zakočen. Ne možeš biti opušten kao da si potpuno zdrav i spreman. Neće mu biti svejedno. 

I kažete da idete u kafić navijati za Hrvatsku?

- Nego šta, znaju to moji prijatelji, oni obični da tako kažem navijači, ozbiljni ljudi, ha, ha, ha. Poštuju moju odluku. Stavit ću dres, šešir, bilo što kockasto na sebi, svakakve rekvizite što imam! - dobro je Eduardo raspoložen.

Za suprugu Andreu ne treba ni pitat, ona je Zagrepčanka, a vaš sin ima dupli dres?

- To je dres iz 2014., pola Hrvatska, pola Brazil. Matheus je pola-pola za koga će, kći Lorena je za Hrvatsku. Tu je i naš kućni ljubimac, psić Teddy.

Vaša vitrina?

- Da, kod kuće, dres je tu hrvatske reprezentacije.

I Flamengo se vidi. Niste išli u Katar?

- Nisam, imam posla u Riju, ali ću za blagdane svakako doći do Zagreba. Uvijek dolazimo u Hrvatsku, za Božić svake godine.

Spominjali smo da postajete počasni konzul Hrvatske u Brazilu.

- Taman se ovih dana imam naći s veleposlanikom da dobijem sve potvrde. Bit ću počasni konzul u Sao Paulu. U Riju već sve ima, pa ću ja djelovati iz Sao Paula.

I za kraj?

- Idemo Hrvatska! - nasmijao se Eduardo Da Silva, poseban navijač, nekoć golgeter „vatrenih” iz Rio de Janiera. U 64 nastupa postigao je 29 golova, a bi i više da ga težak lom noge nije omeo u karijeri.