Blaž Slišković: Zadovoljan sam, Qingdao je ambiciozan prvoligaš

Baka Slišković, Blaž Slišković, Blaž Slišković, Blaž Slišković, Blaž Slišković, Hajduk, Blaž Slišković, Igor Štimac, Hajduk, Blaž Slišković, Hajduk, Baka Slišković, Hajduk, Blaž Slišković, Blaž Slišković, Blaž Slišković, NS BIH, Baka Slišković, NK Široki Brijeg, Premijer liga BiH, Blaž Slišković, medina, zinadin zidane, Blaž Slišković, Blaž Slišković, Branko Grgić, Igor Štimac, Blaž Slišković, namještanje utakmica, Qingdao Jonoon, Blaž Slišković, Blaž Slišković, kina, HŠK Zrinjski, Hajduk, Krunoslav Lovrek, Blaž Slišković, NK Široki Brijeg, Blaž Slišković, Blaž Slišković, HŠK Zrinjski, razvodi, ceca kitić, Blaž Slišković, Blaž Slišković, djed, Blaž Slišković, HNK Hajduk, Hajduk, Blaž Slišković, novi pazar, Blaž Slišković, Miroslav Ćiro Blažević legenda, Blaž Slišković, Blaž Slišković, Sjeverna Koreja, Blaž Slišković, baka, Blaž Slišković, Split, Mostar, Hajduk, Blaž Slišković, blaž baka slišković, Stadion
...prošle godine, mostarski trener potpisao je dvogodišnji ugovor s kineskim prvoligašem Qingdao Jonoon, a službeno predstavljanje imat će idući tjedan kada odlazi u najmnogoljudniju zemlju na svijetu.
- Idem u grad Qingdao, ustvari, to je za kineske pojmove "selo" s obzirom da broji oko pet milijuna ljudi, našalio se Slišković, koji će se u utorak zaputiti na novi daleki put.
- Potpisao sam predugovor s Qingdaom, a u utorak putujem za Kinu. Prvo idem u Hong Kong koji je od Qingdaoa udaljen nekoliko sati, tu ću izvaditi vizu za Kinu i zaputiti se na službeno potpisivanje ugovora, dodao je 51-godišnji strateg. Qingdao je prošle sezone završio na šestoj poziciji kineskog elitnog ranga, a najveći uspjeh taj klub je ostvario 2002. godine kada je osvojio tamošnji kup.
- Riječ je o stabilnom klubu koji je prošle godine ostvario solidan uspjeh osvajanjem šestog mjesta. Ambiciozni su i žele učiniti korak naprijed u čemu ćemo, vjerujem, uspjeti. Još uvijek nemam detaljan uvid u kvalitetu igračkog kadra, ali kada započnem s radom vidjet ću na čemu sam pa će od toga ovisiti i eventualna pojačanja, prokomentirao je Slišković.

Sin Vlado kao pomoćnik

Posao u Kini "sredio" je srbijanski menadžer Darko Šušnjar, koji je Baku i informirao o kvaliteti kluba.
- S onim što zasad znam mogu biti zadovoljan. Kina je zemlja koja nudi dobre mogućnosti, ulažu u nogomet, liga je dosta kvalitetna, kao i većina klubova, a ujedno, otvaraju se i neka druga vrata. U Qingdaou je igrao i Dragan Vukoja pa sam i od njega dobio pohvalne riječi na račun kluba, kazao je Slišković.
Nekadašnji izbornik BiH sa sobom će kao pomoćnika povesti sina Vladu, koji je s njim išao i u Saudijsku Arabiju, gdje je Slišković kao članove svoga stožera odveo još Denisa Zovku, Nenada Džidića i Darija Zrnića.
- Oni su i dalje u Arabiji, a Vlado će sa mnom u Kinu kao moj pomoćnik. Tko će još biti član stožera, vidjet ću tek kada službeno preuzmem dužnost, kaže Slišković.
BiH, Hrvatska, Albanija, Rumunjska, Arabija, Kina..., tako izgleda Sliškovićev putopis.
- U nogometu nikad ne znaš što te čeka. Zadnji posao u Saudijskoj Arabiji nije završio na najbolji način, ali vjerujem da ću u Kini imati i nešto više sreće s obzirom da je klub u koji odlazim stabilan prvoligaš s kojim se može ostvariti željeni rezultat.

Poznata imena u Kini

Kina nije nepoznata trenerima s našeg govornog područja. Sreću su tamo okušali Branko Ivanković, Miroslav Ćiro Blažević, Josip Kuže, koji trenutačno vodi klub Tianjin Teda, angažirani su i nekadašnji Veležov as Dragan Okuka (Jiangsu Shuntian)...
- Ne zna tko je od "naših" trenera trenutačno tamo, ali poznato je da Kina dovodi dosta stranih trenera, među kojima i neke koji su vodili i respektabilne europske momčadi pa i reprezentacije. Zanimljivo je to podneblje za rad i svakako je izazov koji sam želio prihvatiti, kazao je Slišković.
Nekadašnji trener splitskog Hajduka i mostarskog Zrinjskog za protivnike će imati i slavnog Francuza Jeana Tiganu, koji vodi momčad Shanghai Shenhua za koju igra i bivši francuski reprezentativac Nicolas Anelka. Slišković će odmjeriti snagu i s nekadašnjim japanskim izbornikom Takashijem Okadom (Hangzhou Lucheng), potom Nizozemcem Henk Ten Cateom (Shandong Luneng) koji je kao pomoćnik radio u Barceloni i Chelseaju, a vodio je Ajax u sezoni 2006./2007., u Kini je i Francuz Philippe Troussier (Shenzhen Ruby), nekadašnji trener Marseillea i reprezentacija Obale Bjelokosti, Maroka, Japana, Južne Afrike, Nigerije... Zanimljivo društvo popunjava i nekoliko srbijanskih trenera poput Dragana Okuke, Milorada Kosanovića i Svetozara Šapurića.
Nova sezona u Kini starta 10. ožujka.

Darko Matić - kralj kineske lige

Naš nogometaš koji je u Kini pronašao nogometnu sreću, već je poznato javnosti, je Darko Matić, koji je iz Posavine (Oršje) preko Slovačke (Senec) 2006. godine došao u Kinu. Hrvatskog 30-godišnjeg nogometaša koji nastupa za momčad Beijing Guoan iz Pekinga, sportski su novinari i nogometni stručnjaci krajem prošle sezone petu godinu za redom proglasili najboljim veznim igračem kineskog prvenstva.
- Mnogo mi znači ovo priznanje jer ono potvrđuje moj višegodišnji kontinuitet dobrih nastupa u Kini gdje se nogomet strelovito razvija, izjavio je u Matić..
On je sa svojom momčadi Beijing Guoan u minulom prvenstvu osvojio drugo mjesto te će nastupati u Azijskoj ligi prvaka koja se igra po ugledu na Europsku ligu prvaka.
- U posljednje vrijeme u Kini me stalno pitaju za više nogometaša i trenera iz Hrvatske jer uspjehe hrvatske nogometne reprezentacije Kinezi cijene i pokazuju želju za angažmanom hrvatskih nogometaša i stručnjaka, rekao je Matić, dodajući da Kinezi žele unaprijediti svoj nogomet ulaganjem znatnih financijskih sredstava u njega, ali i dovođenjem stranih nogometaša i trenera.
- Kinesko će nogometno tržište u nadolazećim godinama postajati sve primamljivije, smatra Matić.
Engleski web site Goal.com je 2010. godine izabrao Matića, na poziciji zadnjeg veznog igrača u paru s proslavljenim brazilskim nogometašem Rivaldom koji je tada igrao u Uzbekistanu, u najbolju momčad azijskog kontinenta. Matić je 2008. i 2009. godini izabran za najboljeg stranog nogometaša u Kini.

Boca u glavu Branku Ivankoviću

Hrvatski trener Branko Ivanković u Kini je imao vrlo neugodno iskustvo s navijačima. Naime, nakon što je njegov Shendong Luneng s 4:1 porazio Changsha Ginde, na izlazu sa stadiona ljutita skupina protivničkih navijača fizički je napala Ivankovića i njegovog pomoćnika Rajka Magića. Kolega koji ih je vozio izišao je iz automobila ne bi li smirio huligane, no nije uspio. Razjareni zbog isključenja čak dva njihova igrača, navijači Changshe su počeli skakati po automobilu, razbili su staklo, a jedna je boca pogodila i Tanca. Prije nego što je vozač stisnuo gas, uspjeli su im izbušiti gume, a trenerski trojac Shendonga zaustavio se tek četiri km dalje vozeći na felgama. Uspjeli su se skriti u jednom badminton centru dok se ne smire strasti.

Dnevni list