FOTO  Bilića žele igrači i navijači

Nisam željan odlaska u inozemstvo, ondje sam bio deset godina. Tu su mi djeca, kada bi ozračje nakon SP-a bilo poticajno, ako bih osjetio da me ovdje žele, tada bih ostao – rekao je Slaven Bilić u razgovoru za Večernji list.

Bilo je to iznenađenje, pogotovo nakon što je više puta ponovio da je četiri godine na klupi reprezentacije dovoljno dugo razdoblje. No, kada je o tome govorio Bilić je podrazumijevao da Englezi neće kiksati u Ukrajini te da put naših u Kazahstan znači i dodatne kvalifikacije, kao i nastup sljedeće godine na SP-u u JAR-u. Iako ni u slučaju neuspjeha njegovu glavu ne bi tražili kao što su tražili glave njegovih prethodnika. A na tu izjavu potaknule su ga neke izjave i razgovori s najvažnijim igračima kockastih.

U svlačionici Bilić uživa veliku potporu, što ne čudi s obzirom na to da je imao velik utjecaj na odgoj mlađih vatrenih (Modrić, Eduardo, Ćorluka, Vukojević, Čale...). Sigurno da bi takvo što podržao i puk, koji je bio razočaran debaklom protiv Engleske (5:1), ali ne sjećamo se izbornika kojega su navijači tako i toliko podržavali. Čak i kad mu ne ide.

Žele ga na Otoku

– Očekivali smo takav Slavenov potez, računali smo na to. Iako je u medijima objavljivano suprotno, jedina je istina da Hrvatski nogometni savez želi što dužu suradnju s Bilićem. Stoga pozdravljam tu Slavenovu želju, to je još jedan dokaz da smo na istoj stazi – rekao je tajnik HNS-a Srebrić.

Hoćete li Biliću ponuditi i bolji ugovor?

– O visini ugovora odlučuje isključivo Izvršni odbor HNS-a. Dakle, bude li sve onako kako se nadamo, na kraju će IO HNS-a odlučivati o visini plaće koja će biti ponuđena izborniku – kaže Srebrić.

Bilić je u protekle dvije godine imao nekoliko ozbiljnih ponuda da preuzme engleske i njemačke klubove. I jučer je na engleskim kladionicama bio prvi favorit za novog trenera Portsmoutha. Naime, bez obzira na dva bolna poraza baš od Engleza, tamošnja je javnost uvijek bila sklona Slavenu. No, Vlatko Marković i veći dio IO HNS-a volio bi da Bilić ostane izbornik. Naravno, prvo bi odlaskom na SP morao napuniti blagajnu HNS-a, a tada vjerojatno ni viša plaća ne bi bila problem.

Novi motiv kockastima

Izbornik je pak naglasio da izborništvo nije posao, da je to iznad svega i da nema cijenu. Tom je izjavom u svakom slučaju motivirao igrače da u Rovinj 5. rujna dođu spremni i usredotočeni na sljedeće utakmice. Naravno, iznenadio je one koji potiho čekaju da zasjednu na njegovo mjesto, i koji ne bi bili previše nesretni da Englezi pokleknu u Ukrajini.

Što god se dogodilo, Bilić je i nakon tri godine na klupi kockastih, zbog svega što je napravio, vrlo zanimljiv. I kada bi HNS odlučio, bez obzira na ishod kvalifikacija, ponuditi mu novi ugovor, ne bi pogriješio.

sportal.hr/hercegovina.info