APSURD Sudi Ligu prvaka, Europsku i Konferencijsku ligu, a u Premijer ligi BiH ga nema od studenog

irfan peljto, nogometni suci, irfan peljto
UEFA

Najbolji sudac iz BiH, Irfan Peljto ponovno će na veliku scenu. On će sa svojim pomoćnicima Davorom Beljom i Damirom Lazićem suditi utakmicu osmine finala Konferencijske lige između Marseillea i Basela. Četvrti sudac bit će Miloš Gigović.

Peljto je sa svojim pomoćnicima iz BiH ove sezone već sudio jednu utakmicu ovog europskog natjecanja između Randersa i Leicestera.

Sudio je Peljto od studenog prošle godine i utakmice Lige prvaka između Juventusa i Malmöa te Bešiktaša i Ajaxa. No, ono što je zanimljivo je to da je posljednju utakmicu u Premijer ligi BiH sudio još u studenom između Zrinjskog i Borca. U prvih pet kola proljetnog dijela prvenstva nije delegiran niti za jedan susret. Zašto je to tako, odgovor znaju samo u NS BiH.

Još ranije Irfan Peljto sudio je i nekoliko utakmice Europske lige.

U nedavnom razgovoru za Hercegovina.info dr. Zoran Rebac koji je bio predsjednik Komisije za suce i suđenje do konca 2020. godine objasnio je kako zbog velikog broja sudaca, jednog suca u Premijer ligi zapadne godišnje suditi svega 8 ili 9 utakmica.

"Kada se sve izračuna, postoje 22 suca. Jednog suca prosječno zapada suditi između 8 i 9 utakmica, a to je jedna utakmica mjesečno. Kako sudac može biti spreman i u formi? Povećan je broj sudaca da bi jedni druge zadovoljili. Netko je došao kao sin, netko kao politički istomišljenik, netko kao rođak... To je napravljeno mimo Pravilnika. To je nepotizam, ali i uzajamne usluge", kazao nam je Rebac.

Najbolji sudac iz BiH očito još malo mora pričekati na svoj red u domaćem prvenstvu.