ŽENE Košarkaška reprezentacija BiH ostala bez jedne od najboljih igračica

Jonquel Jones BiH
Sportsport

Izbornik ženske košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Goran Lojo priopćio je širi popis igračica pred utakmice kvalifikacija za Eurobasket protiv Njemačke i Belgije narednog mjeseca, a Jonquel Jones više neće igrati za reprezentaciju.

Na popisu su: Milica Deura (Slavia Banska Bystrica), Courtney Hurt (Elitzur Holon), Anđela Delić (Tenerife), Nikolina Knežević (Žabiny Brno), Dragana Domuzin (Slovanka Prag), Jovana Mandić (Slavia Banska Bystrica), Nikolina Zubac (Brasov), Jovana Marković (Budućnost Bemax), Milina Mišeljić (Crvena zvezda), Irma Rahmanović (Feytiat), Anđela Gligić (Partizan), Lejla Omerbašić (Penza), Lyla Kahrimanović (SAD), Ajla Selimović (Celta Vigo), Hanna Halilović (Hogsbo), Dragana Zubac (Herceg Novi), Ajla Ikanović (Banovići), Azra Nikšić (Play Off), Almedina Ahmić (Čelik), Gorana Marjanović (Partizan), Gabriela Visković (TSV Jahn Munchen) i Milica Dragičević (Banovići).

U odnosu na ekipu koja je nastupila na nedavnom Svjetskom prvenstvu u Australiji, nedostaje pet igračica. Od dresa nacionalnog tima odlučile su se oprostiti Nikolina Delić, Miljana Džombeta, Nikolina Elez, Jonquel Jones i Matea Tavić.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u okviru kvalifikacija za Europsko prvenstvo gostuje Njemačkoj 24. studenog, a tri dana kasnije Belgiji.

"U ciklus u studenom kvalifikacija za Eurobasket 2023 ulazimo sa dosta izmijenjenim sastavom. Tu su neka nova imena. Nekoliko igračica je zbog privatnih i obiteljskih razloga odlučilo okončati reprezentativnu karijeru", istaknuo je izbornik Lojo u izjavi za službenu stranicu Košarkaškog saveza BiH.

Kazao je da se poštuju njihove odluke te im je zahvalio na dosadašnjem angažmanu. Jonquel Jones više neće nastupati za bh. reprezentaciju, ali iza nje je zaista ekstremno naporna sezona u kojoj se neposredno nakon završetka finala WNBA lige priključila bh. timu u Australiji te joj je u ovom momentu najpotrebniji odmor, dodao je.

"Ukoliko izborimo plasman na EP 2023. godine, ona ne bi mogla nastupiti zbog izmjene WNBA pravila. Jonquel Jones smo neizmjerno zahvalni na svemu što je uradila za Bosnu i Hercegovinu, odigravši 17 utakmica za našu reprezentaciju", podsjetio je Lojo.

Na mjestu naturalizirane igračice u narednom razdoblju će nastupati Courtney Hurt, koja je također igrala zapaženu rolu u bh. timu u veljači 2021. godine kada je BiH u balonu u Orenburgu pobjedama nad Švicarskom i Estonijom ostvarila plasman na EP, prvi put nakon 22 godine.

Tim menadžerica reprezentacije Razija Mujanović je naglasila da će reprezentacija u narednim utakmicama kvalifikacijama okrenuti novu stranicu i nastupiti u izmijenjenom sastavu. Na popisu su neke nove igračice od kojih se očekuje da već sada budu važan segment tima, kao i one za koje se vjeruje da pred sobom imaju svijetlu budućnost, prenosi Fena.

"Poštujemo odluku djevojaka koje su odlučile da više ne budu sa nama. Posebnu zahvalnost dugujemo našoj Jonquel Jones, koja je dala ogroman doprinos najvećem uspjehu u povijesti reprezentacije. Bila je istinski lider ekipe koja je osvojila peto mjesto na Eurobasketu i osigurala plasman na Svjetsko prvenstvo te zauzela visoko 14. mjesto na FIBA rang-listi. Ostavila je srce na terenu u svakoj utakmici za BiH, to nikada nećemo zaboraviti", kazala je Mujanović.