Košarkašice BiH deklasirale Švedsku i izborile kvalifikacije za SP

Košarkašice BiH plavo
Fiba

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je selekciju Švedske sa 82:63, u susretu za plasman od petog do osmog mjesta na Europskom prvenstvu u Španjolskoj i Francuskoj.

Košarkašice BiH uvjerljivom pobjedom u Valenciji osigurale su plasman na kvalifikacijski turnir za Svjetsko prvenstvo koji će biti održan u veljači sljedeće godine. Reprezentacija BiH dominirala je tijekom gotovo cijele utakmice iako selektor Goran Lojo ni danas nije mogao računati na Maricu Gajić i Irenu Vrančić.

I u ovoj utakmici reprezentaciju BiH vodila je Jonquel Jones, koja je odigrala 'simultanku' u prvoj četvrtini u kojoj je postigla 19 od 25 poena reprezentacije BiH koja je već nakon prve četvrtine imala 15 poena prednosti.

U drugoj četvrtini nastavila se dominacija bh. tima, uprkos ostanku na klupi Jones pune četiri minute, što se dogodilo prvi put na ovom prvenstvu. Ostale igračice BiH pružile su u tim trenucima dobru partiju i još više povećale prednost, koja je na kraju poluvremena iznosila 24 poena.

Košarkašice BiH plavo

U trećoj četvrtini Šveđanke su zaigrale nešto agresivnije u obrani i uspjele su ublažiti zaostatak na 16 poena, ali ni u jednom trenutku pobjeda BiH nije bila ugrožena. To se pokazalo u posljednjoj četvrtini u kojoj su košarkašice BiH ponovno preuzele igru i u potpunosti razbile otpor skandinavske ekipe.

Najefikasnija u reprezentaciji BiH bila je Jonquel Jones sa 34 poena, 19 skokova i četiri asistencije. Nikolina Babić ubacila je 17 poena uz sedam asistencija, a dobru partiju pružila je i Miljana Džombeta, posebno u obrani, ali je zbog ozljede morala ranije napustiti igru. Postigla je osam poena, koliko i Nikolina Džebo, a poen manje dala je Milica Deura.

U reprezentaciji Švedske najefikasnije su bile Elin Eldebrink sa 14 i Kalis Loyd sa 13 poena. Reprezentacija BiH ovim susretom završila je učešće na Europskom prvenstvu i sutra se vraća u domovinu, a u 13 sati zakazana je konferencija za medije u sarajevskoj Vijećnici.

U kvalifikacijama koje će biti odigrane u veljači 2022. godine sudjelovat će 16 reprezentacija koje su zauzele najbolje plasmane na kontinentalnim prvenstvima. Igrat će šest najboljih iz Europe, četiri najbolje iz Amerike, četiri najbolje iz Azije, te dvije najbolje iz Afrike.