Nakon sjajnog debija, mladi košarkaš iz Viteza suočen s prvim problemima

Zvonimir Ivišić
msn

Dugo je trajala saga oko Zvonimira Ivišića i njegovog prelaska u NCAA momčad Kentucky Wildcatse. Mladi hrvatski košarkaš rodom iz Viteza seniorsku karijeru je gradio u Podgorici u Studentskom centru, a onda se ovog ljeta odlučio otići u Sjedinjene Američke Države i put do NBA-a tražiti preko koledž košarke.

Pravo nastupa je zbog birokratskih problema i navodnog nedovoljnog poznavanja jezika stekao tek u siječnju ove godine, a legendarni trener John Calipari pružio mu je prvu priliku 21. siječnja u utakmici protiv Sveučilišta Georgia. Ivišić je oduševio s 13 poena, pet skokova, tri blokade i dvije asistencije u samo 16 minuta na terenu, a Wildcatsi su pobijedili s devet razlike.

Nakon toga minutaža mu se smanjila, a dobio je i neke javne kritike od pomoćnog trenera Bruisera Flinta koji je odmah nakon sjajnog debija ukazao i na nedostatke u igri mladog Hrvata. Ipak u momčadi na njega ozbiljno računaju i razumljivo je da ga se uvodi postepeno. U tri vezane utakmice nakon Georgije igrao je manje od deset minuta, ali već u posljednje dvije minutaža pokazuje tendenciju rasta kao i njegov učinak na terenu.

Bit će zanimljivo pratit njegov daljnji razvoj i ne treba se previše obazirati na ishitrene prognoze američkih stručnjaka koji od utakmice do utakmice mijenjaju mišljenje. Pa su ga tako nakon debija stavili među deset najperspektivnijih igrača u njegovoj generaciji, a sada su ga višestruku spustili. Najvažnije je to što je Ivišić dobio pravo nastupa, a na njemu je sada da pokaže svoj talent i zasluži mjesto u najjačoj ligi svijeta.

Sportnet.hr