Sportski fenomen Hercegovine, Brotnja i Međugorja

Međugorje, Brotnjo
Iako Lino voli kazati kako nije zahvalno govoriti o pojedincima, te kako je momčad najbolja, jedan od onih koji su nosili Hrvatsku ka pobjedama je vratar Marin Šego koji dolazi iz Međugorja.

Sportski novinar 24sata Antonio Bevanda kazao je kako je Marin Šego novo međugorsko sportsko čudo. I zaista, mnogi ljubitelji sporta zapitati će se kako iz tako maloga kraja stižu takvi sportski velikani.

- Naš kraj je oduvijek rađao kvalitetne i sposobne ljude. To se i nastavilo. Naše je Brotnjo dalo mnoge velike sportaše, prvake, a daje ih i dan danas i to će sigurno trajati uvijek. Rukomet, karate, nogomet, košarka, tenis, atletika... Toliko važnih sportova i toliko klase. To je samo dokaz koliko su zapravo Hercegovci važni za Hrvatsku. I u sportskom i u svakom drugom smislu. Nema nekih uvjeta, a dolje su odrastale svjetske klase. Roditelji su znali prepoznati talent svoje djece i podržati ga. Isto tako je očito kako smo na dobrim i važnim pozicijama imali kvalitetne trenere. Vasilj, Čilić, Dodig, Šego. Svi u razmaku od nekoliko stotina metara. Očito je i Gospa dala svoj obol kad je došla u naše Brotnjo i Međugorje, kaže Bevanda za Hercu.

Međugorska ulica Krstine, slobodno bi se mogla zvati Ulica sportskih velikana, jer u toj ulici kako je i Bevanda kazao, u krugu od sto metara nalaze se obiteljske kuće, pazite sada; svjetskih teniskih prvaka Marina Čilića, Ivana Dodiga, već spomenutog vratara hrvatske rukometne reprezentacije Marina Šege, poznatog košarkaša Cedevite Andrije Stipanovića, te Vladimira Vasilja brončanog vratara Ćirinih Vatrenih sa svjetskog prvenstva iz Francuske 98.

Uistinu impresivna imena svjetskog sporta. No, nećemo se zaustaviti samo na Međugorju, priču ćemo proširiti na cijelo Brotnjo, dio Hercegovine u kojem se i samo Međugorje nalazi.

Ako netko dobro poznaje sport u Brotnju, onda je to tajnik sportskog saveza Brotnjo gospodin Milorad Prusina, dugogodišnji sportski djelatnik i kompetentna osoba i stručna osoba, kada je u pitanju sport Brotnja.

-U sportu Brotnja sam još od 1980. godine, kroz rad u školi, dok sam se 1983. kao trener i sportski dužnosnik uključio u rad kroz klubove, a danas sam tajnik sportskog saveza Brotnja. Davno sam uočio kako djeca i mladi u Brotnju imaju izrazite psihofizičke sposobnosti, a posebno talent za loptačke borilačke, atletsko-motoričke sposobnosti, za nogomet, košarku, tenis, karate, atletiku. Sve navedeno došlo je do izražaja izgradnjom sportske dvorane, atletske staze, teniskih terena, tako da su se stvorili uvjeti da uz stručan i kvalitetan rad dođe do stvaranja velikih sportskih rezultata europske i svjetske vrjednosti u liku vrhunskih sportaša; Zorana Planinića, Ivice Zubca, Andrije Stipanovića, Vladimira Vasilja, Marina Šege, a posebno Marina Čilića i Ivana Dodiga. Svakako da već nadolaze nove mlade nade iz atletike i karatea koji su državni prvaci Hrvatske i BiH, govori Prusina za Hercu.

Što se tiče nogometa u Brotnju, valja istaknuti da je HNK Brotnjo bio prvak BiH u sezoni 1999-2000, dok čitlučani imaju i aktualnog viceprvaka države u futsalu MNK Brotnjo.

Što se tiče imena sigurno je najveće ono Predraga Jurića legendarnog igrača Dinama, koji je traga ostavio i u Španjolskoj, igrajući za Burgos, Atletico Marbellu i Meridu.

Veliki igrač bio je i Davor Juričić popularni Šojka, koji je svojedobno bio najbolji juniorski strijelac Veleža, prvak s Brotnjom, te je veliku karijeru napravio u Grčkoj gdje je proveo deset godina.

Veliki karijeru u sarajevskom Željezničaru napravio je međugorčanin Josip Čilić Čipa.

Iz malog sela Vionica u međugorskoj župi stiže nogometaš Mateo Sušić, kapetan moldavskog Sheriffa i povremeni reprezentativac Bosne i Hercegovine. Nosio je Mateo svojedobno dres mostarskog Zrinjskog, Istre, Energie Cottbusa, Cluja, da bi se skrasio u Moldaviji gdje je izuzetno cijenjen što i govori kapetanska traka oko njegove ruke.

Iz Međugorja stiže i Marko Bencun, koji je u vrijeme Igora Tudora na klupi Hajduka, bio jedna od velikih uzdanica splitskih „Bilih", no nažalost ozljede su ga spriječile u ostvarenju velike karijere, dok je dres Pjesnika iz Kranjčevičeve pod Ćirom Blaževićem i Igorom Štimcem nosio čitlučanin Marko Grgić.

Brotnjo je dalo i vrhunske košarkaše koji su svoj put započeli u KK Brotnjo. Uz već spomenutog Andriju Stipanovića, mogu se u Brotnju pohvaliti i dvojicom koja su dospjela do NBA lige. Prvi je veliki Zoran Planinić koji je zaigrao za Draženove Netse, te je danas u zasluženoj košarkašoj mirovini, i mladi Ivica Zubac koji ovih dana pruža odlične partije u dresu Lakersa, i koji je velika nada svjetske košarke. Vrijedi spomenuti Barišu Krasića bivšeg igrača Cibone, Zadra.

Jedan od sportova koji u Brotnju ima dugu i uspješnu tradiciju je svakako karate. Kada govorimo o imenima tu treba istaknuti braću Danijela i Marija Vučića, Gorana Božića, Matu Odaka, Marka Miloša i Peru Vučića, i Ivana Martinca, kao najjače izdanke čitlučke škole karatea i osvajače brojnih medalja sa državnih i svjetskih smotri.

U ženskom dijelu tu su Irena Prga koja je osvojila osam naslova prvaka Hrvatske, te Jelena Pehar koja je 2015. godine bila svjetska kadetska prvakinja, što je ogroman uspjeh.

U Brotnju je atletika jedna od uspješnijih sportskih kolektiva, koja niže brojne uspjehe mladih sportaša. Najnoviji u nizu su uspjesi mladih Marije Ivanković i Filipa Kozine koji su postali državni prvaci Hrvatske za mlađe seniore na prvenstvu u Zagrebu.

Jedan od oni koji je u atletici postigao velike uspjehe je i Ivan Bulić iz Čitluka koji je svojedobno bio prvak dvostruki prvak Hrvatske i Bosne i Hercegovine u trčanju, te bilježi jednu Europsku momčadsku titulu u juniorskoj konkurenciji.

-Današnja atletika je otišla toliko daleko da vrhunski atletičar mora imati sve da bi uspio. Jedan od najzaslužniji što je atletika jedan od najboljih sportskih kolektiva u Brotnju je sigurno pokojni Bože Gagro. Brotnjo je pravi sportski fenomen na svim poljima i smatram kako mlade sportaše treba podržati u svakom smislu jer vidite samo kako smo svi ponosni kada ovih dana gledamo našega Marina Šegu, ili nedavno osvajanje Davis Cupa Čilića i Dodiga. Sport u Brotnju mora se njegovati i u njega se mora neprestano ulagati jer će nam se svima kao zajednici stostruko vratiti, kazao je za Hercu bivši atletičar Ivan Bulić.

I doista Brotnjo i Međugorje su čudesan sportski fenomen. Mogli bi možda priču proširiti i na Hercegovinu. Bojan Bogdanović, Damir Beljo, Igor Karačić, Marino Marić, Ivan Kvesić, Mirko Alilović, Denis Buntić, Željko Musa, Igor Anić, veliki Blaž Slišković, Goran Jurić... No, za to bi nam trebali dani i dani pisanja, jer Hercegovina je nepresušan izvor sportskih talenata i vrijednih ljudi.

Herca.com.hr