RODITELJI UZ TERENE "Dođi ovamo, jesam ti rekla da igraš bočnog"

djeca, roditelji, sportaši, očekivanja
PR

"U kampu Manchester Uniteda nema mogućnosti da tate vise na ogradama ili tribinama i da prate treninge. Roditelji su napast i propast za igrače", izjavio je svojevremeno legendarni trener Alex Ferguson.

Jedan trener iz Hercegovine, točnije iz Čapljine, čije ime nećemo navoditi, ispričao je anegdotu s jedne utakmice svojih mladih snaga.

Dječaka kojega je trener postavio u napad svoje momčadi, majka je usred utakmice zovnula da priđe bliže njoj i uputila mu riječi: "Jesam ti rekla da igraš bočnog!"

Klinac je sigurno ostao zbunjen, kako to da njegova majka zna bolje od njegovog trenera.

Novac je danas nažalost postao samo biznis. Biznis u kojemu i roditelji nažalost sve više vide priliku da preko svoje djece dođu do uspjeha i brze zarade, ne mareći o njihovim osjećajima.

Često nisu ni svjesni da njihova prisutnost na treninzima, kod njihove djece izaziva nervozu i grč.

Da se razumijemo ne generaliziramo, ima jako dobrih roditelja koji svoju djecu prate bez nekih veliki očekivanja i svoju djecu usmjeravaju samo na sportski i zdrav život.

No, puno je više onih koji su zabrijali da je njihovo znanje u rangu Kloppa ili Contea.

Znamo kako ima i jako puno onih koji se uvelike žrtvuju za svoju djecu; od prvih kopački, vožnje na treninge i drugih raznih ulaganja. No, sve to treba činiti iz ljubavi za svoju djecu, a ne u njih ulagati da bi se novčano vratilo.

Prevelika očekivanja i pritisak na djecu u njima stvara veliki otpor i može se dogoditi da upravo zbog vas istinski zamrze ono što rade.

Upoznati smo sa situacijama, gdje se pojedina djeca iskradaju iz vlastitih domova kako bi s vršnjacima otišli na večernju kavu ili pizzu, jer ih roditelji cijelu mladost drže u svojevrsnoj karanteni.

Prisustvovali smo i nekim mečevima, gdje jedna mlada tenisačica nakon jednog lošeg odigranog poena sama sebi na terenu govori: "Jao kako sam loša danas", a otac i brat s tribina nervozno viču: "Nisi ti loša nego si glupa." Žalosno zar ne.

Kad smo već kod tenisa, sjetimo se samo Mirjane Lučić i svega što je prošla.

Jedna poznata glazbenica iz Srbije koja sudjeluje u natjecanju mladih pjevača kao članica žirija, često kritizira roditelje jer vide u kolikom strahu i pritisku djeca dolaze na natjecanje. Jednom prilikom je kazala: "Pustite svoju djecu kako u glazbi, tako i u sportu, ne može svatko biti Novak Đoković."

Da, ne može svatko biti Marin Čilić, Igor Karačić, a ni Bojan Bogdanović.

Ukoliko se može, djeci treba pružati s ljubavlju, bez očekivanja da će vam se novčano vratiti i da će se postati roditelj slavnog sportaša.

Sve što trebamo učiniti, je to da ih bez velikog pritiska usmjerimo na pravi put i da jednog dana budu bolji ljudi, a za veliku scenu je potrebno da se puno toga posloži.