RODITELJI UZ TERENE "Dođi ovamo, jesam ti rekla da igraš bočnog"

RODITELJI UZ TERENE "Dođi ovamo, jesam ti rekla da igraš bočnog"
PR

"U kampu Manchester Uniteda nema mogućnosti da tate vise na ogradama ili tribinama i da prate treninge. Roditelji su napast i propast za igrače", izjavio je svojevremeno legendarni trener Alex Ferguson.

Jedan trener iz Hercegovine, točnije iz Čapljine, čije ime nećemo navoditi, ispričao je anegdotu s jedne utakmice svojih mladih snaga.

Dječaka kojega je trener postavio u napad svoje momčadi, majka je usred utakmice zovnula da priđe bliže njoj i uputila mu riječi: "Jesam ti rekla da igraš bočnog!"

Klinac je sigurno ostao zbunjen, kako to da njegova majka zna bolje od njegovog trenera.

Novac je danas nažalost postao samo biznis. Biznis u kojemu i roditelji nažalost sve više vide priliku da preko svoje djece dođu do uspjeha i brze zarade, ne mareći o njihovim osjećajima.

Često nisu ni svjesni da njihova prisutnost na treninzima, kod njihove djece izaziva nervozu i grč.

Da se razumijemo ne generaliziramo, ima jako dobrih roditelja koji svoju djecu prate bez nekih veliki očekivanja i svoju djecu usmjeravaju samo na sportski i zdrav život.

No, puno je više onih koji su zabrijali da je njihovo znanje u rangu Kloppa ili Contea.

Znamo kako ima i jako puno onih koji se uvelike žrtvuju za svoju djecu; od prvih kopački, vožnje na treninge i drugih raznih ulaganja. No, sve to treba činiti iz ljubavi za svoju djecu, a ne u njih ulagati da bi se novčano vratilo.

Prevelika očekivanja i pritisak na djecu u njima stvara veliki otpor i može se dogoditi da upravo zbog vas istinski zamrze ono što rade.

Upoznati smo sa situacijama, gdje se pojedina djeca iskradaju iz vlastitih domova kako bi s vršnjacima otišli na večernju kavu ili pizzu, jer ih roditelji cijelu mladost drže u svojevrsnoj karanteni.

Prisustvovali smo i nekim mečevima, gdje jedna mlada tenisačica nakon jednog lošeg odigranog poena sama sebi na terenu govori: "Jao kako sam loša danas", a otac i brat s tribina nervozno viču: "Nisi ti loša nego si glupa." Žalosno zar ne.

Kad smo već kod tenisa, sjetimo se samo Mirjane Lučić i svega što je prošla.

Jedna poznata glazbenica iz Srbije koja sudjeluje u natjecanju mladih pjevača kao članica žirija, često kritizira roditelje jer vide u kolikom strahu i pritisku djeca dolaze na natjecanje. Jednom prilikom je kazala: "Pustite svoju djecu kako u glazbi, tako i u sportu, ne može svatko biti Novak Đoković."

Da, ne može svatko biti Marin Čilić, Igor Karačić, a ni Bojan Bogdanović.

Ukoliko se može, djeci treba pružati s ljubavlju, bez očekivanja da će vam se novčano vratiti i da će se postati roditelj slavnog sportaša.

Sve što trebamo učiniti, je to da ih bez velikog pritiska usmjerimo na pravi put i da jednog dana budu bolji ljudi, a za veliku scenu je potrebno da se puno toga posloži.