KOMENTAR HERCEGOVINA.INFO Mago di Umago

Hrvatska rukometna reprezentacija večeras ipak nije uspjela osvojiti jedinu zlatnu medalju koja joj nedostaje da upotpuni kolekciju velikih uspjeha, koje je ostvarila od samostalnosti Republike Hrvatske.

Za nijansu su večeras bili bolji Španjolci, koji su obranili europsku titulu, nakon što su to samo jednom učinili rukometaši Švedske.

Bila je ovo također i velika šansa za Linu Červara da svoju kolekciju upotpuni jedinim zlatom koje mu nedostaje.

Pomalo drhtavim glasom davao je Červar izjavu voditeljici RTL-a, s riječima kako više neće imati prigodu osvojiti tu medalju, budući da Hrvatsku više neće voditi ni na svjetskom, ali ni na europskom prvenstvu. Ostaje jedino za vidjeti hoće li Lino na pragu 70-te povesti Hrvatsku u borbu za Olimpijske igre.

Prije točno 18 godina, Hrvatska je nastupila na Euru u Švedskoj i završili su na posljednjem 16. mjestu.

Samo godinu dana kasnije, reprezentaciju preuzima genijalac iz Umaga i piše jednu od najljepših bajki hrvatskog sporta, kada u Portugalu Hrvatska postaje svjetski prvak.

Od  samostalnosti Hrvatske, rukometna reprezentacija je osvojilla 14 medalja s velih natjecanja, ne računajući Mediteranske igre. Lino Červar ih sedam sa sobom u nosi u zasluženu mirovinu.

Često je bio kritiziran i osporavan, u zemlji s četiri milijuna izbornika. No, činjenica je i da Hrvatska od Line do Line, točnije od 2010. kada je prvi puta otišao s klupe Kauboja do večeras, nije igrala niti jedno finale.

Činjenica je i to da je Lino Červar 2003. kada je preuzeo reprezentaciju s velikom skepsom, Hrvatsku rukometnu reprezentaciju podigao u sami vrh svjetskog rukometa u kojemu se ona nalazi do danas. Podigao je visoko ljestvicu svim svojim nasljednicima.

Navijači Hrvatske rukometne reprezentacije na kraju svega mogu samo reći jedno veliko - hvala Lino, hvala "Mago di Umago".