FOTO  Mostar: Športska dvorana san ili java?

Gradska dvorana
Pitate se kako jedinstven u svijetu? Jednostavno, jer nigdje u normalnom svijetu ne postoji grad kojim se njegovi čelnici vole pohvaliti da je nekakvo središte nečega, a da nema običnu športsku dvoranu. Godinama nam naši vlastodršcu pričaju šuplje priče o ekonomskom, studentskom, turističkom, pa i o športskom centru Hercegovine. U stvarnosti Mostar je centar u čijem se centru športska dvorana gradi već tridesetak godina i po tome smo sigurno jedinstveni u svijetu. Sve to je tragikomedija i sve to najviše sliči na nadrealiste uoči rata i priču da para nema, i da ih u skoroj budućnosti neće ni biti. Prave razloge što je to tako niko neće prezentirati javnosti.

Kada se nešto hoće i kada za to postoji volja to se nakraju i ostvari. Za dvoranu nema volje, niti nju trebaju čelnici grada, a njihova djeca ioanko ne žive ovdje. Grad kakav je Mostar nije u stanju uhvatiti se u koštac ni sa puno manjim investicijama, pa onda nije ni čudo što se dvorana gradi evo već tridesetak godina. Od početka gradnje dvorane u Centru 2 do danas svjetlo dana ugledala su mnoga tehnološka dostignuća, a sportaši i građani Mostara još sanjaju jednu sasvim običnu športsku dvoranu. Godinama slušamo priče o rekreacijskom centru na Buni i Trim stazi, koju su kao i športska dvorana samo predizborna obećanja i nedosanjani san istinskih športskih zaljubljenika u gradu na Neretvi.

Ovaj grad treba da se stidi što nije u stanju napraviti jednu običnu dvoranu za trideset godina. Dvoranu kakvu ima svaki grad, pa i veće selo u okruženju. Dvoranu koja bi mladež grada odvela sa ulica koje su pune droge, alkohola i svih ostalih poznatih i nepoznatih poroka. Dvoranu koja bi na koncu u grad donijela ugođaj vrhunske košarke ili rukometa. Svi naši čelnici trebali bi se dobro zacrveniti kada na tv ekranima vide športske dvorane u okruženju.

Nažalost ni ova priča neće potaći izgradnju dvorane, niti će se zbog nje netko zacrveniti. Oni i koji bi trebali, davno su izgubili svoj obraz kod građana svoga grada. Idu dani, prolaze godine, već se organiziraju i turističke posjete u svemir, a mi još uvijek sanjamo dan kada ćemo dobiti dvoranu. Čekajući tu dvoranu ostaje nam da se zadovoljimo buvljom pijacom koju su nam čelnici grada servirali za blagdane na jedom od rijetkih športskih objekata u gradu.

Zadnje informacije koje su odaslate javnosi mogu se izjednačiti i sa predzadnjim, i sa onima prije njih i one glase: Zbog slabog priljeva financijskih sredstava završetak radova na sportskoj dvorani u Centru 2 ne samo da neće biti okončan do 2012., kao što je na samom početku najavljeno, već je potpuno neizvjesno hoće li uopće radovi biti privedeni kraju.

Ovakve ili slične riječi ćemo vjerojatno slušati i čitati i na koncu ove, pa i iduće godine. Uostalom, ta će nam dvorana, ta svak je ima...

hercegovina.info