Mostar: Grad u kome umire sport

Gradska dvorana

Grad koji je u orbitu izbacio velikane poput Bojana Bogdanovića, Josipa Sesra, Marina Marića, braću Karačić, Vedrana Princa,  i mnoge druge vrhunske sportaše  nema nikakvog interesa i sluha za sportove koji se igraju u dvorani, a koje eto u 21. stoljeću Mostar još uvijek nema, niti će je u dogledno vrijeme dobiti.

Sportska dvorana je tema prožvakana na stotine puta i na nju više ne vrijedi trošiti riječi. Ukoliko ona ipak za desetak ili stotinjak godina ipak ugleda svjetlo dana u ovom gradu vjerojatno neće postojati onaj tko bi u njoj igrao.

Neosporno je da je ovo podneblje veliki rasadnik sportskih talenata, ali i podneblje koje se jedva čeka riješiti svojih najboljih sinova i kćeri. Da nije tako davno bi se napravila sportska dvorana i davno bi bilo reda u sportu. Dvorane nema, reda još manje i jedina opcija sportskih talenata je potražiti sreću u nekoj drugoj sredini koja zna koliko sport znači za mladež jednog grada.

U Mostaru je zbog nečijih interesa svakim danom sve više sportskih klubova, a sve manje kvalitete u njima. Danas postoje sportovi u kojima imamo po nekoliko klubova, a niti jedan od njih ne postiže zapažene rezultate. Skoro na prste se mogu prebrojati i nabrojati oni koji dolaze u dvoranu na Bijelom Brijegu gledati neki od dvoranskih sportova.

Prije samo par godina tražila se karta viška za utakmice HKK Zrinjski, rukometaši su imali potporu pune dvorane, a rukometašice Zrinjskog su pisale najljepše stranice u sportskoj povijesti grada predstavljajući ga u Europi.

Ljubitelji sporta u Mostaru znaju što je sport i vjerojatno im je više dosta višegodišnje sportske monotonije, nekada prosječnosti, a danas i ispod prosječnosti u odnosu na puno manje sredine koje ulažu u sport i tako svoju mladež sklanjaju sa ulica i ispred kompijuterskih ekrana.

Grad na Neretvi danas je miljama daleko od vrhunskog dvoranskog sporta. Grad koji nema sportsku dvoranu i kome se ona zamjenska pri svakoj jačoj kiši pretvara u bazen nije ni zaslužio bolje. U svemu tome najviše ispaštaju djeca kojima će vrlo brzo jedini sport kojim će se moći baviti biti onaj virtualni na nekoj od igračkih konzola.

HERCEGOVINA.info