FOTO  Krstine - sportski centar svijeta

Krstine
hercegovina.info

Kada s kružnog toka na Tromeđi krenete i uđete u Međugorju, prva ulica koja vam slijedi jest Krstine - ulica koju bi slobodno mogli preimenovati u "Ulicu sportskih velikana".

Ulica je to, pazite sada, Marina Čilića, Ivana Dodiga, Marina Šege, Vladimira Vasilja i Andrije Stipanovića.

Na samom ulazu skretanje je za sportski centar Circle International, gdje brojni nogometni klubovi dolaze na pripreme. Trenutno tu boravi nogometni klub Varaždin.

Preko puta ulaza, s druge stranu ceste, nalazi se jedno tenisko igralište na kojem su svoje prve teniske korake radili Marin i Ivan. Čilić i Dodig, dva prijatelja susjeda i kuma, koje danas gledamo na velikoj sceni i koji su u Hercegovinu donijeli čak šest Grand Slamova.

Teren je izgradio Ivanov stric Žarko, koji je bio veliki zaljubljenik u sport, posebice u tenis i rukomet.

Nedugo nakon toga niknuo je i uz obiteljsku kuću Marina Čilića još jedan teren, namijenjen Marinu. Otac Zdenko se žrtvovao kako bi sinu omogućio što bolje uvjete za razvoj.

Točno između obiteljskih kuća naših proslavljenih tenisača, kuća je košarkaša Andrije Stipanovića koji trenutno igra za Cedevitu, a bogatu karijeru gradio je i u Hrvatskoj, Italiji, Belgiji i Turskoj.

Otac Stipe ispred obiteljske kuće sinu je improvizirao jednu tablu i koš na kojoj je Andrija neumorno trenirao i šutirao po cijeli dan.

Kada je došao na prvi trening lokalnog HKK Brotnjo, tadašnji trener Tomislav Bubalo, na prvi pogled mu je rekao kako će biti veliki igrač, što se kasnije pokazalo kao odlična prognoza. Zavoljeli su Andriju i u reprezentaciji Bosne i Hercegovine. Njegova borba i požrtvovnost osvojili su mnoge, u kojem god dresu igrao.

Samo nekoliko desetaka metara od obiteljske kuće Marina Čilića, nalazi se kuća najboljeg hrvatskog rukometnog vratara Marina Šege, koji trenutno briljira na Euru.

Prve korake Marin je radio u blizini svoje kuće na malom betonskom igralištu, na kojemu je tada trenirao RK Međugorje. Kasnije je Marina put vodio u Zrinjski i Ljubuški, do kojeg je nerijetko stopirao kako bi stigao na trening. Put je Marina odveo preko Čakovca, PPD Zagreb, a sve ostalo je povijest. Postao je prvak Europe s Kielceom, priređen mu je nezaboravan doček na njegovim Krstinama. Doduše, nešto manji od onog Čilićevog nakon osvajanja Grand Slama u Americi, no jednako ponosan i emotivan.

Tik uz malo betonsko igralište na Krstinama, o kojemu danas mnogi govore, nalazi se obiteljska kuća i bar Scudetto, u vlasništvu brončanog vratara iz 1998. godine, Vladimira Vasilja. Omiljeno je to mjesto mnogih iz Međugorja, mjesto na kojem se zajednički prate brojni uspjesi njihovih sportaša, mjesto druženja, partije boćanja, šaha, ali i bilijara u kojeg je Vasilj veliki zaljubljenik i osnivač bilijar kluba.

Itekako su ponosni na Krstine i u Sportskom savezu Brotnjo.

"Ponosni smo na sportaše naše općine. Ovih dana se ponavlja sportska povijest naših "Krstina", rasadnika talenata svjetskih vrhunskih sportaša koji su tu ponikli i načinili prve korake. U proteklom razdoblju i stalni "planetarni" uspjesi tenisača Marina Čilića i Ivana Dodiga, kontinuitet uspješnih nastupa vrhunskog košarkaša Andrije Stipanovića, nešto ranije nogometnog vratara i člana "vatrenih" Vladimira Vasilja.

I kada smo se nekako navikli na te uspjehe, ponovo se ovih dana skreće pozornost na fenomen jednog kvarta-ulice "Krstina" kroz vrhunske nastupe i obrane našeg Marina Šege na Europskom rukometnom prvenstvu, koji se nakon određene reprezentativne pauze vratio na europsku "rukometnu scenu" i sve nas razveselio fenomenalnim obranama", kaže za hercegovina.info Milorad Prusina, tajnik Sportskog saveza Brotnjo i dugogodišnji sportski djelatnik.

I uistinu, Krstine su u sportskom smislu "centar svijeta" kojim se može podičiti cijela Hercegovina.