Marin Rozić: Uoči polufinala Svjetskog prvenstva

Otišli smo iz Turske, a u Hrvatskoj se već pomalo zaboravlja da Svjetsko prvenstvo još nije završeno. Međutim, svi kojima je SP završilo našim ispadanjem od Srbije, definitivno imaju za čim žaliti. Jer, četvrtfinala u Istanbulu ponudila su spektakl. Doduše, bilo je toga i ranije. Primjerice, u sudaru osmine finala između Argentine i Brazila.

Vječni južnoamerički derbi bio je, uz sudar Španjolaca i Srba u četvrtfinalu, definitivno najbolja utakmica ovogodišnjeg SP. Gledao sam kako Luis Scola razbija Brazilce, to što je čovjek radio, definitivno je bilo nešto posebno. Trpao je cijelu utakmicu, a kako se Brazilci predvođeni Huertasom nisu predavali, Scola je u posljednjoj minuti napravio baš sve što je trebao. Potrpao je osam poena iz svih pozicija, zatvorio reket na drugoj strani i Argentina je preskočila prvu prepreku u eliminacijskom dijelu...

A taj eliminacijski dio sveo se na četiri imena. Moram priznati da sam uoči prvenstva u polufinalu i vidio Amerikance, moglo se razgovarati o tome da će u to društvo stići i europski viceprvaci Rusi, možda čak i Turci jer se zna da oni uvijek na domaćem terenu igraju dobro, makar je i to barem malo iznenađenje.

Ali... Litva u polufinalu. To stvarno nisam predvidio, ne prije no što je krenuo turnir u Turskoj. Čak ni nakon što sam tijekom prošle sezone iz prvog reda gledao Linasa Kleizu koji nas je (mislim na Cibonu) razbio u Zagrebu i koji je na SP došao s reputacijom jednog od najboljih igrača. Što je, uostalom, i potvrdio igrama koje ga svrstavaju u najozbiljnije kandidate za najboljeg igrača Svjetskog prvenstva. I opet, Kleizi unatoč, Litvaci su apsolutna senzacija. Ipak, potvrdila se stara priča. Litavci su uvijek jaki. O njihovoj školi košarke već su napisane brojne bajke, a ona je dobra do te mjere da bez Jasikevičiusa, Šiškauskasa, braće Lavrinovič, Songaile, Kaukenasa... Litva uđe u polufinale na svjetskoj smotri. Gdje, usput, što je posebno čudno, nikad u povijesti nisu bili. I ta Litva, s Kleizom kao čovjekom sa svim ovlastima, odličnim playom Kalinetisom koji je jako sazrio u godinu dana, iskusnima Jasaitisom i Javtokasom, te Mačiulisom koji obavlja puno posla na oba kraja terena, može zaprijetiti Amerikancima. Još u prvom krugu je Brazil pokazao da je SAD ranjiv, nisu briljirali ni protiv Rusa u četvrtfinalu, a Kevin Durant, koliko god dobar bio, neće imati lagan posao protiv Kleize.

Došli su zapravo dani istine za Amerikance koji me ipak nisu oduševili svojim izvedbama u Turskoj. Međutim, za razliku od Španjolaca ili Grka, pa i Argentinaca, oni su ušli u polufinale. Gdje ih čekaju velika europska iskušenja. Prvo Litva, pa potom Turska ili Srbija. Durant i ostali u posljednje okršaje ulaze kao favoriti, ali ovo SP je pokazalo da favorita nema. I to nije raza, to je činjenica. Pogledajte samo parove polufinala, sve će vam biti jasno...

Marin Rozić