UKRAJINCIMA NISU SJELE RIJEČI ŠAMPIONA "Ime mi je rusko, idem na Krim... Jesam li ikoga izdao?"

Aleksandar Usyk

Priča Oleksandra ili Aleksandera Usyka, ovisno od regije, izrazito je zanimljiva. 

Ukrajinski boksač 17. veljače će se boriti u saudijskom Rijadu u meču stoljeća, a protivnik će mu biti Britanac Tyson Fury. 

Sasvim je jasno da za Usyka navijaju Ukrajinci, ali i brojni Rusi, koji ga također svojataju kao svog boksača. 

Razlog toga je što je rođen u Simferopolju, glavnom gradu Autonomne Repbulike Krim, koji je pod ruskom okupacijom još od 2014. godine. 

Usyk godinama već živi u Kijevu, ali je volio odlaziti na Krim i tamo trenirati i nakon 2014., a to mu Ukrajinci često zamjeraju.

"Ne bojim se ići na Krim, jer idem kući. Već sam rekao i ne mijenjam svoje mišljenje: ja sam Ukrajinac, iako iz Simferopolja. Za mene je Krim Ukrajina", rekao je Usyk.

Usyk je objasnio i kako se treba pravilno pisati njegovo ime. 

"Zovem se Aleksander. Aleksander je na ruskom, Oleksandr je na ukrajinskom. Ali ja sam Aleksander, bez obzira na to što sam Ukrajinac", kazao je ukrajinski bokser.

Mnogi su teški primili njegove riječi, ali je Usyk ostao čvrst.

"Jesam li izdao ikoga? Predstavljam Ukrajinu u cijelom svijetu. Podiže se ukrajinska zastava, svira ukrajinska himna. Kome ja što trebam dokazivati?", upitao se Usyk. 

Sve su to riječi koje je Usyk govorio prije rata, a što mu mnogi Ukrajinci nisu zaboravili, iako je on uvijek birao Ukrajinu.