Ivan Klepić: Moj krajnji cilj su OI u Tokiju 2020., sanjam tu prvu medalju za našu BiH

ivan klepić
Klepić je na tom putu od četvrtka do subote pobijedio u šest borbi i postao treći europski karate prvak iz BiH. U razgovoru za Dnevni list priča o svom putu do naslova.

- Prvog dana sam se u odmah susreo s čovjekom koji je sedam puta bio prvak Europe i prvak svijeta, predstavnik Njemačke Jonathan Horne. On je trenutno prvi na WKF ranking listi najboljih svjetskih karataša i prvi na ljestvici svih vremena po pitanju teške kategorije, tako da mi je to bio najveći izazov s EP-a. Bio je proglašen i najvećim favoritom turnira, a pobijedio sam ga sa 5:3, govori Klepić.

U drugom kolu je sa 2:0 pobijedio predstavnika Estonije koji je bivši prvak Europe do 21 godine, Tanel Paabo.

- U trećem kolu sam bio bolji od Anđela Kvesića, predstavnika Hrvatske i mog prijatelja. Bilo je neriješeno, ali zbog moje dominacije tijekom cijelog meča na odluku sudaca sam pobijedio sa 5:0.

U polufinalnoj borbi Klepić je bio bolji (sa 2:1) od Gruzijca Arkania Gogite, bivšeg prvaka Europe i svijeta, nositelja niza odličja.

- Osjećaj sreće i zadovoljstva se nije mogao opisati. Onda sam u danu stanke nastojao nekako razdvojiti nakupljene emocije od koncentracije za finale što je jako bitno u karateu. Pripremio sam taktiku sa svojim trenerom Miroslavom Klepićem (koji je i njegov otac, op.a.). Uspjeli smo sprovesti tu taktiku uz pobjedu od 1:0, ispričao je Klepić poslije trijumfa u finalu protiv Šahina Atamova iz Azerbajdžana.

- Jako sam ponosan na sebe zbog činjenice da je ovo moje prvo EP. Dojmovi su se slegli, ali sad imam puno poziva i iz medija i ljudi koji čestitaju. Drago mi je posebno da sam obradovao meni bliske ljude, ali i one koje nisam nikad ni upoznao. Pogotovo mi znači kad dobivam poruke od dječice koja se bave karateom i ističu da sam im idol i govore da i oni žele osvajati turnire. Sva ta podrška puno znači.

Za ovaj uspjeh se dugo pripremao jer se karateom bavi praktički otkad je prohodao.

- Ne mogu reći da sam posebno iznenađen titulom jer sam zaista dugo radio na sebi, a to je i donijelo ovaj rezultat. Planiram nastaviti s takvim radom i nadam se da ću i u budućnosti tako moći obradovati i svoje bližnje, ali i javnost u BiH koja voli i prati sport.

Polusezonu će zaključiti nastupom na turniru Premijer lige u Istanbulu, a krajem godine ga očekuje Svjetsko prvenstvo u Madridu.

- Moj krajnji cilj su Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine. Sanjam tu prvu medalju za našu BiH. Norma se postiže kroz bodovanja na kontinentalnim prvenstvima, Svjetskom prvenstvu, a bit će odabrani i turniri Svjetske lige na kojima će se osvajati bodovi za OI, zaključio je Ivan Klepić.

Čim sam prohodao krenuo sam se baviti karateom

S obzirom na pedigre bilo je logično da se počne baviti karateom.

- Bavim se ovim sportom već nekih dvadesetak godina. Otkad sam prohodao odmah sam išao u dvoranu. Razlog zašto sam tako rano počeo je što su moj otac i stric također bili u tom sportu i bivši su reprezentativci Jugoslavije. Vodili su SKK Neretva i krenuo sam od malih nogu u karate.
Raniji rezultati su bili dobar nagovještaj

Klepić je bio državni prvak, a ove godine u seniorskoj konkurenciji imao nekoliko zapaženih rezultata.

- Ove sezone na najjačem turniru na svijetu koji se odvija u Parizu, Svjetskoj ligi na kojoj mogu nastupiti samo najbolja 64 borca sa svjetske liste, sam radio polufinale i poražen u borbi za treće mjesto diskutabilnim suđenjem. Poslije toga na svjetskoj Seriji A u Guadalajari kod Madrida sam imao pet pobjeda i zauzeo 7. mjesto. Sezona je pružala neke nagovještaje da bi se mogao napraviti ovakav rezultat. Za to sam radio i nadao se. Hvala bogu, ostvarilo se.

Vjerojatno ulazi među 10 najboljih na svijetu

Klepić je već kao kadet 2007. godine u Milanu radio Svjetsku ligu i osvojio treće mjesto. Osvajač je niza balkanskih medalja, 2014. godine je bio balkanski prvak sa BiH.

- Svi ti rezultati u posljednjih godinu - dvije su davali nagovještaj da bi se nešto dobro moglo dogoditi. Ovo je prva seniorska sezona u koju sam ušao bez ozljede. Kao malo viši i teži sam imao problema s ozljedama kroz to odrastanje za seniorsko natjecanje. Nisam mogao uhvatiti kontinuitet, ali sam uvijek trenirao raznovrsno i spremao se za seniorsku karijeru, kaže Klepić kojem je dosad najbolji plasman na WKF svjetskoj rang listi najboljih karataša u njegovoj kategoriji (+84kg) bio 22. mjesto.

- Poslije ovog rezultata bih trebao ući među deset najboljih.

Treći karate prvak Europe iz BiH

Današnji Klepićev izbornik, Denis Muhović, je 2002. godine osvojio prvu titulu prvaka Europe u poluteškoj kategoriji za BiH, a 2006. godine Klepićev nekadašnji kolega iz Neretve, Mensur Cakić, je također bio europski prvak do 70kg. Treći karataš koji je ostvario taj uspjeh je Ivan Klepić, a prvi u teškoj kategoriji.
Odlična organizacija u Novom Sadu

Seniorsko EP u Novom Sadu je bilo izvrsna sportska manifestacija.

- EP je bilo organizirano stvarno na zavidnom nivou kao što je i normalno da bude za natjecanje te razine. Srbi su uvijek poznati kao dobri domaćini, tako da je stvarno posebno finalni dan bio spektakularan, od svjetlosnih efekata, najava, himni, motivirajućih glazbenih nota i slično.

Piše: Ersan Bijedić, [email protected]