Đinkić i Milićević iz Hercega zlatni na europskom kupu u Rigi, Buntić peta

Judo klub Herceg Đinkić i Miličević zlatni
Europa judo union

Drugog dana europskog judo kupa u Rigi u Latviji judaši Hercega napravili su povijesni rezultat osvojivši dva zlatna odličja i jedno peto mjesto.

U kategoriji do 81 kilograma i kategoriji do 90 kilograma Đinkić i Miličević pobijedili su sve svoje protivnike i popeli se na najviše postolje dok je Ivana Buntić osvojila visoko peto mjesto s 3 pobjede i 2 poraza.

Đinkić je redom pobjeđivao Nillera iz Estonije, Jepesenna iz Danske, Jacenka iz Latvije, Kryvytskog iz Kanade te u finalnoj borbi Gazimammadova iz Azerbejdžana.

U kategoriji do 90 kila nastupio je Milićević. Iako tek prvi turnir u novoj kategoriji iznenadio je sve i također se popeo na najviše postolje. Redom je pobjeđivao Gromovsa iz Latvije, Altenu iz Nizozemske, Wacka iz Poljske te u finalu Samoiolova iz Ukrajine.

Osim što je Milićevićevo zlato ogromno po sebi jer mu je ovo prvi nastup u novoj kategoriji na težini dobiva i činjenica da su ostala tri osvajača odličja svi gubili od Milićevića danas.

U kategoriji do 63 kilograma nastupila je Ivana Buntić. Slavila je u 3 borbe dok je u dvije bila poražena što joj je bilo dovoljno za visoki plasman, odnosno peto mjesto. S ovim petim mjestom Ivana dobiva nove bodove i napreduje na svjetskoj rang ljestvici.

Iz kluba su posebno izdvojili Ivaninu pobjedu protiv Varvare Kuchar iz Latvije koja je prije dva mjeseca u Zagrebu na svjetskom prvenstvu osvojila brončanu medalju. Osim u ovoj borbi Ivana je još slavila protiv Boccadoro iz Norveške te Kardash iz Italije. Poraze je upisala protiv Ponomarjove iz Latvije i Pietrzak iz Poljske.

Prvog dana natjecanja na strunjaču je izašla Gabriela Raič -48 i nakon neizvjesne borbe protiv svjetske, europske i olimpijske U18 pobjednice radi nenamjerno nedozvoljenu tehniku i biva diskvalificirana s ostatka turnira.   Do tog trenutka Gabriela je bila dosta bolja i vodila je renomiranu protivnicu na kaznu.

Inače na turniru je sudjelovalo 309 judaša i judašica iz 21 zemlje svijeta s tri kontinenta. Reprezentacija Bosne i Hercegovine zauzela je treće mjesto u ukupnom poretku a sve plasmane donijeli su judaši iz mostarskog Hercega. 

Iz Hercega su kratko dodali:

"Ovo je povijesni uspjeh ne samo za naš mladi klub nego i za čitav mostarski, bosanskohercegovački judo ali i sport općenito. Preponosni smo i presretni što se naš trud i zalaganje isplatio i to na najvišoj natjecateljskoj razini"

Već sljedećeg vikenda Herceg je u Sloveniji u potrazi za novim bodovima na svjetskoj rang ljestvici dok će mlađi članovi u Osijek na međunarodni judo turnir.