JK HERCEG Najuspješniji sportaš Mostara s prvenstva Balkana donosi novo zlato

Judo klub Herceg prvenstvo Balkana Sjeverna Makedonija
J.K. Herceg

Ovog vikenda održano je Balkansko Judo prvenstvo za kadete do 18 godina. Turnir se održavao u Sjevernoj Makedoniji u Kruševu, a tehnički organizator bio je Judo savez Sjeverne Makedonije. Pravo nastupa na prvenstvu Balkana imaju osvajači medalja s državnih prvenstava iz država: Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije, Moldavije, Makedonije, Rumunjske, Bugarske, Cipra, Grčke, Turske i Kosova.

Drugog dana natjecanja održala se i kategorija do 81 kilogram. U konkurenciji od 23 judaša nastupio je i član judo kluba 'Herceg' te trenutno najuspješniji sportaš grada Mostara Ivan Milićević. Ivan je slavio u pet borbi i time postao prvak Balkana za 2023 godinu.

Ivan je redom savladavao Berke Sensoy (Turska), zatim Chyzevski Ghendi (Moldavija), treće kolo daje mu predstavnika Bugarske Valkova Radoslava. U polufinalnoj borbi pobjeđuje drugog predstavnika Moldavije Vadim Lupu. U finalu se sastao s reprezentativnim kolegom Imranom Gušićem i pobjedom protiv njega uzima svoje prvo balkansko zlato u karijeri. Ivan je ranije već osvajao balkansku broncu. U ovoj godini osim ovog rezultata ima i broncu sa službenog Europskog kupa održanog početkom godine u Napulju.

"Moramo biti iskreni i reći da smo i išli na zlato znajući koliko Ivan vrijedi i u kakvoj je trenutno formi. Danas u ovakvoj teškoj konkurenciji protiv Ivana nijedan protivnik nije ostvario bod. Ranije ove godine na Europskom kupu u Napulju pobjedio je prvog na svjetskoj rang ljestvici. Ovo je odlična uvertira pred Europsko prvenstvo u Portugalu na koje idemo krajem ovog mjeseca", navodi se iz tog kluba.

Osim Ivana danas je na strunjaču izašla i Nina Grubišić Čabo - 70 kg koja je došla do polufinala, ali nažalost na kraju ostala bez medalje. Nina je također ovogodišnji nositelj medalje s Europskog kupa. Nakon individualnog dijela natjecanja održano je i mješovito ekipno natjecanje gdje je talentirana reprezentacija BiH osvojila prvo mjesto, a među ekipom našli su se i Ivan i Nina.

"Danas je nedostajalo malo više sportske drskosti, ali i sreće da Nina osvoji individualnu medalju. Žal je još veći kad uzmemo u obzir činjenicu da je Nina u ekipnom dijelu savladala natjecateljicu iz Bugarske koja je danas bila prvo mjesto. Nju je savladala u nepunih 30 sekundi s dva prelijepa bacanja. Iako se na kraju vraća bez individualne medalje, Nina je pokazala ozbiljan judo i odradila danas šest vrhunskih borbi što je također odlična uvertira pred Europsko prvenstvo na kojemu će također nastupiti", rekli su iz judo kluba 'Herceg'.

Osim Milićevića titulom viceprvaka Balkana već se ranije okitio član 'Hercega' Nikola Dankić u uzrastu mlađih kadeta. Pohvalno je da 'Herceg' već drugu godinu za redom u svojim redovima ima kadetskog prvaka Balkana. Prošle godine tu je titulu ponio i Ivano Đinkić u konkurenciji do 73 kg.

Sada judaši 'Hercega' idu na pripreme u Poreč na kojima će sudjelovati najbolji europski kadeti, a nakon toga ekipa leti za Portugal (Lisabon) gdje će se održati Europsko prvenstvo za kadete, priopćeno je iz tog kluba.