Blanka Vlašić i Ivan Kljaković-Gašpić sportaši godine

sportaš godine

Svečanost pod nazivom 'Veliki dan hrvatskog sporta' okupila je u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu bojne vrhunske sportaše i poklonike sporta, a nagrade su osvojili Blanka Vlašić, Ivan Kljaković - Gašpić, ženska stolnoteniska reprezentacija i muška rukometna reprezentacija.

Glavna je zvijezda večeri ipak bila stolnotenisačica Sandra Paović koja je prije nešto manje od godinu dana teško ozlijedila kralježnicu u prometnoj nesreći, a do sad je prošla veliki dio puta prema potpunom oporavku.

Osobito emotivan trenutak je bilo proglašenje njenih kolegica iz reprezentacije za najbolju ekipu u 2009.

- Iako fizički nije bila s nama, znam da je Sandra pratila svaki naš nastup. Sandra, ti ćeš uvijek biti dio ove reprezentacije - poručila joj je Tamara Boroš s bine.

Goran Šprem je u ime rukometne reprezentacije objavio da će najbolja momčad u ovoj godini svoju novčanu nagradu uplatiti za nastavak Sandrine rehabilitacije.

- Sandra, svi smo uz tebe - kratko je istaknuo Šprem.

Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša je na otvaranju svečanosti također pozdravio ganutu Vukovarku.

Najveće nade hrvatskog sporta od večeras su atletičarka Sandra Perković i boksač Dino Mansour, a nagradu za fair-play dobio je nogometaš Zadra Marko Rašo koji je tijekom Dvoranskog prvenstva ostao pribran i priskočio u pomoć sucu Vladi Svilokosu koji je na terenu dobio napadaj epilepsije.

Blanka Vlašić je i ove godine morala u dva navrata izlaziti na pozornicu jer joj je ponovo odano priznanje za najboljeg promicatelja Hrvatske u svijetu.

Osim Blanke, na binu su se penjali i njeni treneri, Joško Vlašić i Bojan Marinović. Taj je dvojac još jednom dobio nagradu za najuspješnije trenere. Nagrada 'Sport i borba protiv dopinga' pripala je doktoru Božidaru Fučkaru, a priznanje za posebni sportski pothvat - ženskoj alpinističkoj ekspediciji Mount Everest 2009.

Posebno priznanje za promicanje sporta otišlo je u ruke Slavka Rasbergera, utemeljitelja teniskog turnira u Umagu, a nagrada 'Matija Ljubek' za životno djelo i poseban doprinos hrvatskom sportu dodijeljena je Borisu Sinkoviću (košarka), Luji Gyoryju (rukomet) i Stanku Hautzu (nogomet), te Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i boksačkom klubu 'Borovo'.

slobodna dalmacija

piše: Željko