Messi i Hamilton izabrani za sportaša godine!

Messi i Hamilton izabrani za sportaša godine!
Daily mail

Po prvi put u 21-godišnjoj povijesti dodjele nagrade Laureus, svojevrsnog sportskog Oscara, u jednoj su kategoriji proglašena dva pobjednika

Isti broj glasova članova akademije u izboru za najboljeg sportaša u 2019. godini osvojili su nogometaš Barcelone Lionel Messi i svjetski prvak u formuli 1 Lewis Hamilton. Messi nije bio na događaju, ali se putem video linka zahvalio svojim glasačima.

Za obojicu je to prvi Laureus u karijeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hamilton je prošle godine osvojio svoj šesti naslov svjetskog prvaka pobijedivši u 11 utrka, dok je Messi po šesti put u karijeri osvojio Zlatnu loptu za najboljeg nogometaša svijeta.

U konkurenciji sportašica najboljom je proglašena američka gimnastičarka Simone Biles, njoj je to treći Laureus, nakon 2017. i 2019. godine.

Najboljom ekipom godine proglašena je južnoafrička ragbijaška reprezentacija koja je u Japanu osvojila naslov svjetskog prvaka, za novaka godine proglašen je kolumbijski biciklist Egan Bernal koji je postao najmlađi pobjednik "Tour de Francea" u zadnjih 110 godina, dok je za povratnika godine izabrana je njemačka vozačica formule 3 Sophia Floersch koja se vratila utrkama iako je nakon nesreće u Makau u studenome 2018. godine bila podvrgnuta 11-satnoj operaciji kralježnice.

Za najbolju u konkurenciji sportaša s invaliditetom izabrana je američka skijašica trkačica Oksana Masters, u konkurenciji najboljih u akcijskim sportovima najboljom je proglašena američka snowboardašica Chloe Kim, a podijeljene su i neke posebne nagrade.

Tako je umirovljeni njemački košarkaš Dirk Nowitzki dobitnik nagrade za životno djelo zbog svog doprinosa košarci, a Španjolski košarkaški savez osvojio je nagradu za izvanredni uspjeh zbog toga što je muška reprezentacija osvojila naslov svjetskog prvaka u Kini, dok je ženska reprezentacija osvojila tri od posljednja četiri naslova europskog prvaka.

Za najbolji sportski trenutak u posljednjih 20 godina navijači su izabrali potez indijskog kriketaša Sachina Tendulkara koji je "na svojim ramenima nosio naciju" na putu ka osvajanju naslova svjetskog prvaka 2011.

Nagradu "Sport za dobro" koja se dodjeljuje organizacijama ili pojedincima koji koriste sport za borbu protiv nasilja i diskriminacije osvojila je udruga South Bronx United koja svojim programom uključivanja najsiromašnijih i marginaliziranih osoba iz svoje zajednice u organizirano igranje američkog nogometa pomaže tim mladim osobama izgraditi vještine koje ih mogu učiniti uspješnima u školi i na poslu.

DOBITNICI NAGRADE LAUREUS:

Sportaš godine: Lewis Hamilton i Lionel Messi

Sportašica godine: Simone Biles

Ekipa godine: ragbijaška reprezentacija JAR

Novak godine: Egan Bernal

Povratak godine: Sophia Floersch

Najbolji sportaš s invaliditetom: Oksana Masters

Najbolji akcijski sportaš: Chloe Kim

Najbolji sportski trenutak: 'Sachin Tendulkar

Nagrada za životno djelo: Dirk Nowitzki

Nagrada za izvaredni uspjeh: Španjolski košarkaški savez

Sport za dobro: South Bronx United